El Parc Geològic mundial de la Catalunya Central conserva el segell de la UNESCO

102

Va obtenir aquest títol l’any 2015, i els experts han considerat que mereix seguir-lo tenint. Durant l’octubre, dos enviats de la Unesco van avaluar la seva proposta geològica i turística.

I la visita va anar bé. El Consell Comarcal del Bages ha confirmat la revàlida del segell de la Unesco. Els dos experts van avaluar el territori per observar quins avenços s’han fet durant aquests 6 anys com a Geoparc. Entre els llocs visitats, van anar a Montserrat per analitzar el centre explicatiu que s’ha obert a l’estació superior del funicular de Sant Joan. També van apropar-se fins a l’antic CAT de Sallent per veure el centre d’acollida encara tancat, on s’exposaran 5 grans plafons lluminosos amb informació sobre el Geoparc i sobre la xarxa de Geoparcs. Després van avaluar el conjunt arquitectònic de Castellet, la Casa Torres-Amat de Sallent o les Tines dels Manxons de Callús. Totes aquestes actuacions de caràcter turístic, s’han fet amb els ajuts europeus FEDER, gràcies al Geoparc.

El de la Catalunya Central, és el primer de Catalunya que es va integrar dins la xarxa de Geoparcs mundials de la UNESCO. Aquesta xarxa es va formar l’any 2015, amb l’objectiu de protegir el patrimoni geològic tenint en compte les necessitats de la societat de cada indret. Aquesta identificació, a part de la seva importància ambiental i cultural, suposa un atractiu turístic diferent, basat en la ciència, la història i la natura.