Aquest 10 de setembre, durant els actes de la Diada nacional de Catalunya, el parlament lliurarà la Medalla d’Honor al Monestir de Montserrat. Ho farà coincidint amb la celebració del mil·lenari de la institució.

El Monestir de Montserrat celebrarà l’any vinent el seu primer mil·lenari, i en honor a la feina feta durant tots aquests anys, el parlament li atorgarà la Medalla d’Honor. Ho va anunciar ahir el president del Parlament, Josep Rull, que va explicar que el monestir s’havia convertit en una marca de la defensa de la llengua i la cultura catalana:

 

 

Tot i els anys d’esplendor, Montserrat també ha passat per èpoques més fosques. Amb els anys s’han denunciat diversos abusos sexuals per part de monjos del monestir.

El mil·lenari se celebrarà entre el setembre d’aquest any i el de l’any vinent, amb diferents actes religiosos, culturals i socials. De fet, l’entrega de la medalla serà en certa manera l’acte que donarà el tret de sortida a l’any de celebració.

La Medalla d’Honor és la màxima distinció que ofereix el parlament, i sempre la concedeix a persones o institucions que han estat referents per a Catalunya.