El mercat francès ha vingut a buscar els productes sallentins de La Torre

185

Hem estat a la granja La Torre d’en Roca. A més de voltar per tots els racons i fases del procés de fabricació dels iogurts La Torre, hem parlat amb la seva responsable de màrqueting, Anna Rúbia. Estan obrint camins cap al mercat francès, o, més ben dit, els han vingut a buscar des del mercat francès. A la vegada, saben que els queda molta feina per donar-se a conèixer encara més per Catalunya.

Sallent des de la granja. Font: Anna Pujol
Sallent des de la granja. Font: Anna Pujol

Què us ha portat fins el mercat francès?

Uns comercials del sud de França es van posar en contacte amb nosaltres. Volien un producte català, de gran qualitat i provinent directament de la granja. Ens van venir a buscar i ens hi vam obrir sense problema.

Teniu dades de ventes al sud de França?

De moment, sabem que estem en tres grans superfícies dels pobles de Cànohes i Pollestres. Allà hi ha tota la gamma de productes La Torre i també alguns productes dels formatges El Canadell, i també d’altres d’Agrofresc. Les ventes són satisfactòries i preveiem entrar en unes deu superfícies més (de Leclerc i Intermarche) durant els propers mesos.

Com és la vostra imatge, a França?

Abans d’entrar-hi, ja havíem preparat una campanya comunicativa explicant-nos com a producte català, sallentí, de granja. I la veritat és que el propi public francès s’ha mostrat curiós abans d’explicar-li. Ens ha demanat on estem, si tenim Montserrat a la vora…

    Productes La Torre a un supermercat francès. A dalt de tot del cartell, hi ha l'etiqueta en francès "de la ferme", que vol dir "de la granja". Font: Agrofresc
Productes La Torre a un supermercat francès. A dalt de tot del cartell, hi ha l’etiqueta en francès “de la ferme”, que vol dir “de la granja”. Font: Agrofresc

I ens pots dir les dades de facturació generals de l’empresa?

Ja als inicis de la masia, els pares dels germans Bosch venien llet fresca bàsicament a tota la comarca. Llavors, l’any 95 van començar amb la comercialització de iogurts, i es trobaven sempre amb els productes El Canadell a les botigues, fins que van decidir unir-se i va sorgir la comercial Agrofresc. Actualment, el volum de ventes és de 3 milions d’euros de facturació neta, i l’entrada a la Catalunya Nord esperem que en representi un 8%.

Quants treballadors sou?

Uns 40, i tots de la comarca.

Teniu pensat obrir-vos a altres mercats?

De moment, hem fet aquesta entrada a la Catalunya Nord, una experiència molt important per nosaltres. Tanmateix, a curt termini volem centrar-nos en el territori català i en la resta de províncies que ens falten. Ens hem mogut molt pel Bages i la província de Barcelona, però volem obrir-nos més a Lleida, Tarragona i Girona. I sí que a mitjà o llarg termini, ens agradaria ampliar l’abast dels nostres productes a la resta de França o fins i tot a altres punts d’Europa.

Hi ha molta competència entre els productes làctics?

Sí, però nosaltres volem seguir traçant el nostre camí, amb la gran virtut que tenim que és la llet de les nostres vaques, la matèria prima ens surt directament de la nostra pròpia granja.

Ara m’han vingut al cap els làctics Masachs, de Cabrianes. Esteu molt a prop: heu pensat mai a unir-vos?

No ens havíem plantejat mai aquesta unió, i de moment sabem que tenim camí a desenvolupar com a iogurts La Torre.

Quin és el procés d’elaboració d’un iogurt?

Les 110 vaques lleteres que tenim es munyen dos cops el dia, a les sis del matí i a les sis de la tarda. Seguim el procés amb la pasteurització i l’envasat. Finalment, en surt des de la gama de iogurts amb melmelada, els desnatats amb color 100% uniforme, el flam de nata (panna-cota)… Volem fer productes segons les demandes dels consumidors.

I què me’n dius del restaurant de sota la masia?

Abans, als baixos de la masia hi havia un paller. Els germans Bosch van voler donar a conèixer l’espai i van tenir la idea de fer-hi un restaurant. Per oferir els seus productes i d’altres que també fossin propers. El tenim obert els dijous i divendres al migdia, amb un menú d’uns 11 euros; i els caps de setmana amb una carta de carns a la brasa i més.

Heu temptejat productes ecològics?

És un projecte en el que ens estem endinsant. En els propers mesos hi haurà notícies. Creiem en el producte ecològic i de proximitat. És molt important que també sigui de proximitat.

La Torre tractor

La Torre pavo