El manresà Francesc Villegas i Martínez dona el seu fons documental a l’Arxiu Comarcal del Bages

240
Moment de la signatura de la cessió entre la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el mateix Francesc Villegas. - Foto: ACN
Moment de la signatura de la cessió entre la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el mateix Francesc Villegas. - Foto: ACN

Es tracta de 300 metres lineals de documentació diversa.

Villegas és un estudiós i col·leccionista de Manresa, membre actiu de diverses entitats culturals de la comarca del Bages i, fruit d’aquesta vinculació, ha publicat diversos llibres i opuscles, com també ha col·laborat en publicacions, periòdics i revistes d’arreu de Catalunya.

Ara ha donat el seu fons personal a la Generalitat de Catalunya perquè es conservi i es pugui consultar a través de l’Arxiu Comarcal del Bages. Un fons format per una gran quantitat de documents, impresos, fotografies i llibres sobre art, geografia i història de Manresa, el Bages i Catalunya en general.

Aquest està format, principalment, per dossiers temàtics amb documentació diversa sobre poblacions. Dins de cadascun dels dossiers s’hi poden trobar documents manuscrits o mecanoscrits, impresos, fulletons, programes d’actes i de festes, retalls de premsa… A banda d’unes 10.000 fotografies relatives a Manresa i el Bages. També destaquen les importants col·leccions de goigs, postals, cartells i altres impresos d’arreu de Catalunya, així com una biblioteca formada per uns 30.000 llibres.

Es tracta, en la seva totalitat, d’un important volum documental i bibliogràfic de més de 300 metres lineals de prestatgeria. L’ingrés del fons de Francesc Villegas i Martínez s’afegeix a les més de 350 donacions que es conserven a l’Arxiu Comarcal del Bages, dels quals més d’un centenar són de persones i de famílies de la comarca.