El grup d’advocats que auditaran a l’església de forma externa pels casos d’abusos sexuals està vinculat a l’Opus Dei

101
Roda de premsa del President del despatx d'advocats Cremades-Calvo Sotelo, Javier Cremades, amb el president de la Conferència Episcopal Espanyola i cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. - Foto: ACN
Roda de premsa del President del despatx d'advocats Cremades-Calvo Sotelo, Javier Cremades, amb el president de la Conferència Episcopal Espanyola i cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. - Foto: ACN

Fa unes setmanes us explicàvem el cas d’en Miguel Hurtado, el primer denunciant de pederastia a Montserrat. Ara, el procés perquè es comencin a investigar aquests casos s’ha accelerat i fins i tot l’Església s’ha obert a estudiar-ho pel seu compte. Després que la Conferència Episcopal rebés amb escepticisme la comissió del Congrés que investigarà els casos d’abusos sexuals en el món eclesiàstic, la seva resposta va ser anunciar una investigació externa. Doncs bé, el despatx d’advocats que ha designat té un fort vincle catòlic.

El grup està format per gairebé 20 membres del despatx d’advocats Cremades-Calvo Sotelo. Entre ells hi ha exmagistrats del tribunal suprem i del constitucional. El president de la Conferència Episcopal, Joan Josep Omella, i el president del despatx, Javier Cremades, en van donar els detalls i van assegurar que estan completament disposats a col·laborar amb la ciutadania i les autoritats, i que les diòcesis i congregacions religioses col·laboraran amb ells. Van explicar que el seu objectiu és complementar la feina que estan fent les autoritats, no pas substituir-la.

Cremades també va voler detallar la seva relació amb l’Opus Dei.

Han obert una bústia de correu electrònic per poder rebre informació sobre els casos d’abusos. En nom de l’Església catòlica, Omella va demanar perdó a les víctimes.

L’auditoria tardarà 12 mesos, i s’utilitzarà un model basat en l’experiència d’altres països com Alemanya i França i d’una quarantena de diòcesis que han passat per casos semblants.

Mentrestant i de forma paral·lela, Esquerra, la CUP i els Comuns han registrat al Parlament una petició per investigar els abusos sexuals en l’àmbit de l’església. Ara, cal que el ple del Parlament li doni llum verda perquè tiri endavant.

La intenció és crear una comissió per poder conèixer la veritat sobre els casos de pederàstia a l’església. Aquesta mesura és una petició de les associacions de víctimes que fa temps que esperen una resposta. Ho explicava el portaveu d’En Comú Podem, David Cid.

Però junts només sumen un total de 50 diputats respecte als 135 totals al parlament. Així doncs, es necessitarà més suport per poder tirar-ho endavant. David Cid, ha demanat ajuda al PSC i JxCat que de moment no s’hi han adherit. La iniciativa prové precisament d’En Comú Podem, que la va llançar la tardor passada.