El govern municipal de Sant Fruitós de Bages fa marxa enrere i deixa l’aprovació inicial del POUM per a després de les eleccions

181
Moment en que l'alcalde retira l'únic punt de l'ordre del dia del ple extraordinari
Moment en que l'alcalde retira l'únic punt de l'ordre del dia del ple extraordinari

La manca d’acord ha fet que finalment el govern de Sant Fruitós de Bages deixi el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, el POUM, per a més endavant, passades les eleccions municipals del maig. Després de tot el rebombori generat entorn al projecte, ahir l’equip de govern va optar per retirar el punt únic de l’ordre del dia del ple extraordinari que havia de fer-ne l’aprovació inicial. L’alcalde va justificar la decisió en dos factors més determinants: la falta de consens entre els grups municipals i per la proximitat de les eleccions municipals.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va optar per retirar l’únic punt de l’ordre del dia i en conseqüència posposar l’aprovació inicial del POUM. En el comunicat llegit al ple per l’alcalde es tractaven els comentaris que corrien pel poble que acusaven a l’Ajuntament de voler crear polígons industrials. Segons Joan Carles Batanés, el document preveia reduir el sòl industrial, enlloc d’eixamplar-lo. “No tan sols no augmenten el sòl classificat com a industrial, sinó que fins i tot es redueix en 3,4 hectàrees”.

L’expectació era evident amb una Sala de Plens amb totes les localitats ocupades, però, finalment, el ple extraordinari va tenir una durada inferior als 10 minuts. Un cop finalitzada la sessió, l’alcalde va explicar a Ona Bages el principal motiu per posposar l’aprovació, la falta de consens. “En un document que ens hem cansat de repetir que ha de tenir el màxim consens possible, es podria tirar endavant per exemple amb 7 vots a favor i algunes abstencions. Ens va semblar que 7 vots a favor i 6 en contra no jugava a favor d’aquest consens que hem dit que buscàvem. Per tant era un exercici de responsabilitat, amb un 7 a 6 no comencem amb bon peu, per tant, parar i respirar”, explicava Batanés.

L’equip de govern va prendre la decisió el dia anterior al ple extraordinari i l’altre factor determinant va ser la proximitat de les eleccions municipals, que segons l’alcalde quedarien en un segon pla amb l’aprovació inicial del POUM.

Per la seva banda, Tomàs Casero, portaveu del PSC, partit al govern juntament amb Gent fent Poble, va reiterar les paraules de Batanés, al·legant que un document tant important no es podia aprovar amb 7 regidors a favor i 6 en contra. “Teníem molt clar que un POUM no es pot aprovar amb 7 contra 6. Inclús ho vam batejar com si fos un procés 2, 51 contra 49, 47 amb 53, així un tema tant primordial pel municipi no es pot aprovar d’aquesta manera”, declarava Casero.

Segons l’equip de govern des de l’inici de la redacció del POUM, al setembre de 2016, han realitzat nombroses reunions amb el Consell Assessor urbanístic, amb entitats i associacions, amb ens públics i darrerament fins a 7 vegades amb els 4 grups municipals amb l’objectiu d’apropar posicions.