Pla mitjà de Pere Bover, propietari forestal de Sallent, davant d'un arbust de llentiscle espoliat a casa seva. Imatge del 30 de novembre del 2021. (Horitzontal)

El govern de Catalunya ha definit un decret per regular l’extracció del llentisicle, una planta amb alt valor decoratiu. Denuncies com la del sallentí Pere Bover han acabat donant els seus fruits. El Pere té una finca a Sallent i sovint s’hi troba que persones agafen la planta sense permís i, a canvi, els paguen molt poc.

 

En els últims anys la recol•lecció de llentiscle s’ha intensificat i, sovint, abandonen deixalles, fan malbé la planta, camps de cultiu i filats, fet que provoca problemes de convivència. Bover ho ha denunciat diverses vegades als Mossos, però li asseguren que poca cosa poden fer perquè no està regulat. Ara, però, el Govern prepara un decret que entrarà en vigor a finals del 2022. Ho ha explicat a l’ACN la directora general d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas.

 

 

Passen hores i hores al bosc recollint llentiscle i, a canvi, els paguen menys d’un euro el ram fet amb una cinquantena de tiges. La recol•lecció d’aquesta planta, utilitzada per a la decoració i ara també per farmacèutiques no està regulada i, darrere, hi ha gent que se n’aprofita.

Es tracta d’operacions organitzades, ja que conductors de furgonetes reparteixen a primera hora del matí els treballadors irregulars per diverses zones del territori per fer la provisió d’aquestes plantes. Ho explica el coordinador d’Unió de Pagesos Bages, Josep Guitart.

 

Amb la nova regulació es pretén “professionalitzar” el sector i “posar-hi llum”, assegura Sanitjas. La idea és que tant els recol•lectors com les persones que el comercialitzen estiguin en un registre d’operadors habilitats amb l’objectiu de garantir la traçabilitat de la planta.

Un cop s’aprovi l’ordre hi haurà uns criteris tècnics que “garantiran que l’aprofitament es fa de manera correcta i legal amb l’autorització de la propietat”.