Catalunya ha perdut en els últims 20 anys unes 100.000 hectàrees conreables. Per revertir aquesta situació, frenar el despoblament i incorporar més persones al món agrari, el Govern crearà un registre de terres, una eina que ha de permetre recuperar conreus i pastures abandonades i facilitar-ne el lloguer. Els preus, a més, estaran regulats per la Llei de contractes. La tramitació ja s’ha iniciat i es preveu que s’aprovi a principis del 2023. “El que es busca és que tothom tingui facilitats per trobar la terra perquè és molt absurd que tinguem terres que no es cultivin, que no s’utilitzin”, ha afirmat aquest divendres la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, en una visita a l’Escola Agrària de Manresa, on ha anunciat la iniciativa.

“Mobilitzar al màxim de terres en desús”. Aquest és l’objectiu del registre de terres que la consellera ha detallat aquest divendres. Durant la presentació, ha assenyalat que és una “gran oportunitat” per compensar l’abandonament de l’activitat agrària, l’envelliment dels seus actius i la falta de relleu. Una situació que, de retruc, també provoca la davallada del potencial productiu d’aliments al país.

Davant aquesta problemàtica, la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha iniciat ja els tràmits perquè aquest registre sigui una realitat el primer trimestre de l’any vinent. El mecanisme preveu que totes les parcel·les susceptibles de recuperar-se s’identifiquin i que tècnics del Departament avaluïn la seva idoneïtat. Un cop incloses en aquest registre, s’obrirà una convocatòria pública de concurrència competitiva per facilitar el lloguer entre el propietari i el llogater. També es prioritzarà l’accés a joves i dones al món agrari.