El futur Museu dels Bombers de la Generalitat es farà a Manresa

145
Joan Ignasi Elena i Marc Aloy a la sala de plens de l'Ajuntament de Manresa. - FOTO: Joel Peña
Joan Ignasi Elena i Marc Aloy a la sala de plens de l'Ajuntament de Manresa. - FOTO: Joel Peña

El primer Museu dels Bombers

Manresa acollirà el primer Museu dels Bombers de la Generalitat. El govern del país i de la ciutat han arribat a un acord perquè la ciutat sigui la seu. Ara l’Ajuntament i el Departament de Cultura han de posar fil a l’agulla per buscar on situar-lo i què exposar.

Volen que sigui un espai dinàmic on no només s’exliqui la història del cos a través de vehicles antics i el material que fan servir. L’objectiu és també relatar com aborden els rescats, els grans incendis i altres reptes que queden en segon pla, però són igual d’importants com el canvi climàtic. Ho ha explicat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, després de reunir-se amb el Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.

Per part de la Generalitat, reconeixen que és una reclamació històrica. El Conseller Elena ha dit que havien arribat a aquest acord perquè Manresa té un dels parcs més antics de Catalunya i, a més, hi ha un grup de persones que recull informació històrica del cos per plaer.

L’acord encara és a les beceroles i la primera passa serà traçar el pla funcional del nou museu.

Acord Mossos – Policia Local

Més enllà de l’acord pel museu, la reunió entre Interior i l’Ajuntament ha servit per fer balanç de les actuacions conjuntes entre Mossos i Policia Local. Van acordar a finals de l’any passat una sèrie de mesures per reduir la delinqüència. Ara, mesures com el patrullatge conjunt i algunes investigacions que han fet han reduït a la meitat els robatoris amb violència i el següent pas és acostar el cos al centre.

El següent pas és traslladar la comissaria dels Mossos de Manresa al nucli de la ciutat. Elena ha explicat que ja han inclòs dins dels pressupostos de la Generalitat d’aquest any aquest trasllat.

Ara queda trobar el lloc i poder-se situar al centre de la ciutat enlloc dels Trullols, on està ara.

Sigui com sigui, tant el Conseller d’Interior com l’alcalde, Marc Aloy, treien pit de les mesures que van prendre ara fa uns mesos davant l’augment de criminalitat a la ciutat. Les xifres que van donar indiquen que els robatoris s’han reduït al 50% i les violacions també. De fet, el mateix Aloy ha explicat que ha canviat la percepció entre la ciutadania.

Dins de les accions conjuntes, Policia Local i Mossos també han arresetat diversos reincidents i també atribueixen la davallada en la delinqüència a aquestes accions. D’altra banda creuen que el confinament nocturn no hi ha tingut a veure perquè són un tipus de crims que es cometen en diferents hores.