Construir un viver de plantes on, algunes d’elles, absorbeixin la sal del subsòl, una zona d’aiguamolls, i una via verda que aprofiti la línia del ferrocarril per connectar el barri amb el Parc de l’Agulla són algunes de les propostes que van presentar dimecres els estudiants del màster d’arquitectura per tal de millorar el Barri de l’Estació de Sallent. Hi ha un total de 7 propostes per regenerar la zona que poden complementar-se:
“Terra Baixa” és el nom del primer projecte, que vol dividir la zona en dues parts: la terra baixa, que és inundable, seria una zona d’aiguamolls per filtrar l’aigua del torrent Soldevila, i la terra alta correspon a la zona del Malpàs, que serviria per al lleure. El David és l’estudiant que l’ha proposat:


El César també vol recuperar l’espai malmès per l’activitat minera, però proposa un viver forestal d’investigació que tingui una reserva de les plantes autòctones, que promogui un estudi sobre les plantes salines, acabi reforestant el municipi i que sigui un espai pedagògic per les escoles, entre altres propòsits. Ell ens ho explica i, a més, valora positivament el fet de poder presentar-ho als veïns.


El següent projecte es basa a crear una via verda que aprofiti la línia del ferrocarril per connectar el barri amb el Parc de l’Agulla. Aquesta proposta, a més, fomenta l’oci al municipi i a la comarca. La Clara, ens ho explica:


Què és el que uneixen les fàbriques i els horts de Sallent? L’aigua. I aquest ha estat el fil conductor de la quarta proposta, que vol millorar l’ús dels horts existents al llarg del riu Llobregat i crear zones de regadiu al barri, així com reactivar alguns salts d’aigua per aconseguir energia.


El Sebastià proposa un projecte de valorització del patrimoni històric i industrial de Sallent. En aquest cas, ja que Iberpotash tancarà la mina de Sallent, l’estudiant vol catalogar els edificis existents de la indústria minera per obrir-los en un futur a la població. Ell mateix ens ho explica:


La Maria, en canvi, vol que la naturalesa ocupi l’espai del barri de l’estació. L’estudiant assegura que el municipi ja disposa de moltes zones verdes que manquen de manteniment. Per tant, proposa buidar i netejar l’espai i que la naturalesa hi creixi lliure.


I l’últim projecte es fixa en el perill d’esfondrament del subsòl per tal de crear un parc urbà a la zona més estable del barri i deixar una zona més salvatge a la part on hi ha més moviment. En Miguel ho explica:


Tot i que l’encàrrec inicial era proposar un projecte per millorar el barri de l’estació de Sallent, els estudiants s’han hagut d’adaptar a les problemàtiques del municipi. Roger Sauquet és el professor de la Universitat Politècnica de Catalunya que s’ha encarregat de supervisar els projectes:


D’aquest encàrrec n’han sorgit moltes idees que, segons explica la regidora Rosa Argelaguet, algunes no se’ls haurien ocorregut mai.


Des d’ara i fins a final de curs, els alumnes acabaran de desenvolupar tècnicament les propostes i en perfilaran els detalls, i de cara al juliol se’n farà la presentació definitiva, amb la intenció que tots els sallentins hi puguin dir la seva.