El futbol de formació a Sant Fruitós ho té clar: “Valors abans que resultats”

162

Si un poble del Bages té una filosofia determinada en la seva formació en futbol, aquest és Sant Fruitós. Un esport representat per dues entitats, el Fruitosenc i la Sant Fruitós Escola de Futbol, referència del futbol santfruitosenc i un model a Catalunya en el present. Ells també tenen la seva història: el Fruitosenc és un club nascut l’any 1924, és a dir, té 96 anys, un avi del futbol bagenc. Van començar en un terreny al començament del carrer Jacint Verdaguer, un grup de nois que volien jugar a la gran moda d’aleshores, el futbol. Anaven de blaugrana. Han tingut tres camps més, un al carrer Buïgas,  un altre al que avui és la Plaça del Ressorgiment, al costat de Correus i l’actual, al costat de les piscines. Els colors també van evolucionar, del blaugrana al blanc-I-vermell als anys trenta i després, al verd-i-blanc que tant coneixem, instaurat després de la Guerra Civil. El club ha hagut de conviure amb anys difícils, com la Guerra Civil, però sempre s’ha aixecat i ha acabat sent aquest gran club que coneixem.

I si hem dit que el Fruitosenc era un avi, la Sant Fruitós Escola de Futbol podríem dir que és tan sols un nen, ja que va néixer el 2012, gràcies a un acord entre el Fruitosenc i l’AEE Paidos. Ara bé, per novella que sigui,  ja trepitja fort. L’entitat acull els equips de Futbol 7 de Sant Fruitós i el seu model, així com els seus valors, són admirats i agafats com a exemple en clubs d’arreu de Catalunya. I si bé és cert que no té la història que tenen altres clubs, podem parlar del Premi Riu d’Or. És un guardó que premia a una associació, club, persona o iniciativa que fomenti els valors de l’esport. I tot i que és cert que ells se’l podrien donar cada any, des de la creació del club han premiat des de clubs, persones, fundacions, revistes o fins i tot el mateix Comitè Olímpic Internacional.

A l’Esport i Punt d’Ona Bages i Ràdio Sant Fruitós, hem parlat amb Josep Planas, president del Fruitosenc i amb David Vila, president de la Sant Fruitós Escola de Fubtol. Recupera aquesta interessant entrevista sobre el passat, el present i el futur de les dues entitats.