El futbol català defineix el protocol covid-19: Com ho veuen els clubs?

144

A gairebé tres dies perquè comencin les lligues de Primera, Segona i Tercera Catalana, la Federació ha fet públic el protocol Covid-19 per l’inici de la temporada. El document ha estat revistat per la Secretaria General de l’Esport, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i també ha estat validat pel Comitè Tècnic del Procicat i el Departament de Salut.

A més, la Federació ha creat un apartat específic dins el seu web per assesorar a clubs, jugadors, entrenadors, familiars i aficionats. L’ens també habilitarà un servei mèdic en cas que un club comuniqui la detecció d’un positiu en la seva estructura.

Alguns clubs estan més o menys d’acord amb el protocol. Ara bé, hi ha un denominador comú entre tots ells: el protocol arriba tard. Sentim les declaracions de Jordi Garcia, director esportiu del Joanenc, Eladi Gallego, entrenador de la Pirinaica i David Vila, president de la Sant Fruitós Escola de Futbol.

Les línies mestres del protocol

El protocol conté molts dels elements que ja s’han vist en els partits de pretemporada, però també n’aclareix alguns que no havien estat definits. El que no canvia, és l’ús obligatori de la mascareta, a excepció de jugadors i àrbitre durant el partit. També altres aspectes com, la higiene de mans amb el gel hidroalcohòlic i mantenir la distància de seguretat sempre que no sigui estrictament necessari.

Altres coses que ja hem vist als partits de pretemporada: els aficionats que pugui accedir als camps hauran de signar una declaració d’autoresponsabilitat en la qual confirmen que no tenen cap símptoma, ni han estat en contacte amb cap positiu. El mateix hauran de fer cada dues setmanes els jugadors, entrenadors i àrbitres, però ells a través del Portal del Federat.

Durant el partit, jugadors i aficionats hauran d’estar en dues zones ben diferenciades. Els jugadors que no estiguin jugant el partit hauran de guardar la distància mínima de seguretat entre ells. La sortida al camp dels equips es farà per separat i estan prohibides les salutacions que impliquin contacte físic. Pel que fa a vestidors, es demana un espai de tres metres entre persones. Si no hi ha vestidors suficients que garanteixin aquest aspecte, l’última decisió la tindran, primer l’àrbitre i després l’equip visitant.

Entrada de públic als estadis

La Federació permet, en el seu protocol, que puguin accedir aficionats als estadis. Ara bé, això sempre que els clubs ho permetis i els espais estiguin ben delimitats. El que sí ha fixat l’ens federatiu és que màxim hi hagi 2.000 aficionats a les instal·lacions, a excepció de si el club té seients preassignats. Llavors la xifra passa a 3.000 persones. Hi ha alguns clubs que consideren millor l’entrada de públic que no pas es quedi acumulat a les afores del camp. Sentim a Jordi Garcia, director esportiu del Joanenc.

Finalment, si per motius extraesportius no es pot acabar la temporada, la Federació es reserva el dret de canviar el pla de competició. Ara bé, el protocol també preveu que si no es pot acabar la primera volta o fase no hi hagi ni ascensos, ni descensos com en la darrera temporada.

 

 

l