El festival CLAM engega motors amb el film ‘El fotógrafo de Minamata’

264
El festival CLAM torna després d'un any d'absència FOTO:ACN
El festival CLAM torna després d'un any d'absència FOTO:ACN

El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (CLAM) torna a casa nostra després que l’any passat no es pogués realitzar per culpa de la pandèmia. Serà una edició, la dissetena, híbrida que combinarà projeccions a través de la plataforma Festhome TV amb una quinze de projeccions presencials a Manresa, Sant Fruitós i Navarcles. El CLAM 2021 s’inaugurarà amb la pel·lícula ‘El fotográfo de Minamata’ als multicinemes Bages Centre. Es tracta de l’experiència d’un fotoperiodista de la revista LIFE que va ser enviat a la població japonesa de Minamata per investigar els efectes a la població d’un vessament de mercuri. La pel·lícula està protagonitzada per Johny Deep.

Cinema presencial i projeccions en línia

El fotógrafo de Minamata’ serà només un dels films que es podrà veure presencialment. Altres projeccions que es podran veure seran ‘Cerca de ti’ d’Uberto Pasolini, ‘Red Brazalets’ de Felix Blinder, ‘Pequeños milagros en Peckham Street’, de Vesela Kazakova i Mina Mileva; ‘Hijos del sol’ de Majid Majidi, ‘Here we are’ de Nir Bergman; i ‘Supernova’, el darrer treball del reconegut director anglès Harry Macqueen que tancarà el festival.

En canvi, les obres que participaran als concursos de llargmetratges i curts s’hauran de veure gairebé totes en línia. Catorze de les quinze projeccions s’hauran de veure a través de Festhome TV. La única excepció serà ‘Belles fulles de tardor’ del manresà Enric Roca que es passarà el proper 7 de maig. Posteriorment, hi haurà una conversa de l’autor amb el públic assistent. Els guanyadors es faran públics el proper dia 9 de maig a l’auditori de la Plana de l’Om.

CLAM jove i Premi Pere Casaldàliga

Una de les novetats del CLAM 2021 serà un cicle dedicat al públic més jove que posarà l’accent en la comunitat LGTBIQ+. El nou cicle arrencarà aquest dissabte amb una taula rodona titulada ‘Transsexualitat: realitat i perspectives’. Inclourà quatre projeccions presencials: ‘Una niña’ d’Uberto Pasolini, ‘Hedwig and the angry inch’ de John Cameron Mitchell, ‘Before the eruption’ de Roberto Pérez de Toledo, i el llargmetratge ‘A Stormy Night’ que, a més a més, comptarà amb la presència del seu director, David Moragas.

Un altre dels punts forts del CLAM és l’atorgament del Premi Pere Casalàliga. Enguany, amb un punt d’emotivitat per la mort del bisbe balsarenyenc. El guardó recaurà a l’associació Lliga, que treballa per a la reinserció de les dones. Per la seva part, Judith Collell s’endurà el premi d’honor gràcies a la seva trajectòria en valors socials i el seu activisme per donar veu a les dones al món del cinema.

Diverses taules rodones i una sessió de cinema indígena completaran el festival CLAM en l’edició del seu retorn.