El documental sobre l’evolució de Sant Fruitós de Bages s’estrena divendres

220

La memòria oral i les vivències de les persones grans són el record més preuat per reconstruir la història d’un municipi. El seu paper és clau per determinar les costums, les creences i la identitat d’un poble. Així, a través dels testimonis individuals s’obté un coneixement més detallat de la societat i és indispensable per entendre l’actualitat.

Sota aquest propòsit, Sant Fruitós de Bages va veure necessari reconstruir l’evolució del municipi per deixar-ho documentat de cara a les generacions futures. “És molt important que la gent jove, que no ha viscut aquesta evolució, sàpiga com era la història local d’aquí”, explica Anna Cura, tècnica d’arxiu de l’Ajuntament:

El documental, tal com explica Cura, parla de l’evolució del municipi a través dels records i les vivències de les persones més grans. Els participants parlen de les cases del poble, dels treballs al camps o a la fàbrica tèxtil, de l’alimentació, de com es vivia abans, etcètera. Així, fins a 56 santfruitosencs i santfruitosenques han participat en aquest projecte a través d’entrevistes personals transversals que han estat enregistrades durant els mesos de juliol i setembre de 2016 i març de 2017. Des del consistori destaquen que, des d’aleshores i fins el moment, “ens han deixat alguns veïns i veïnes del poble que van col·laborar en el projecte” però que “el seu testimoni vital quedarà per sempre al documental i a l’arxiu municipal”.

La projecció íntegre del documental, de 60 minuts de durada, es realitzarà públicament aquest divendres 24 de novembre a 2/4 de 8 del vespre al Nexe-Espai de Cultura i comptarà amb la presència de dos historiadors locals que van ser presents a les entrevistes i amb el productor del documental, que explicarà anècdotes i detalls del projecte. Aquest serà el primer volum d’una sèrie documental que vol conservar el màxim de testimonis possibles per tal de recollir la història del poble.

El documental es posarà a la venda en format DVD a partir d’aquest proper divendres, al preu de 9 €, a l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i als establiments Foto Isidre i Llibreria Ferrer.