El documental britànic  Sidney & Friends, dirigit per Tristan Aitchinson, i el curtmetratge italià La giornata, de Pipo Mezapessa, han estat els dos grans  guanyadors de la secció oficial del 15è Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya que s’ha clausurat aquest diumenge a l’Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles.

Un altre de les triomfadores d’aquesta edició ha estat  The last supper, una pel·lícula alemanya, dirigida per Florian Frerichs, que ha aconseguit el premi especial del jurat en la categoria de llargs. Nosotros, dirigida per Felipe Vara, ha estat el premi  més votat pel públic.

En l’apartat de curtmetratges,  El vestido, dirigit pel madrileny Javier Marco, ha rebut  el premi especial del jurat, i Primeros dias, dirigit per Luis E. Pérez, ha estat l’obra més votada pel públic.

El documental guardonat Sidney & Friends, que tracta la història d’un jove  intersexual a Kenia que ha de lluitar contra la incomprensió de la seva família, que el vol matar perquè pensa que està posseït pel dimoni, i que troba en un grup d’amics transgèneres l’autoestima, amor i un sentit de la vida. Ha recollit el premi el seu director Tristan Aitchinson, que sensiblement emocionat, ha agraït el premi i el seu missatge de denúncia  i de respecte als drets humans.

El curtmetratge guanyador  “La giornata” relata la mort l’any 2015 de Paola Clemente, una treballadora italiana que va morir de fatiga després de ser explotada als camps de treball.

La gala de clausura tanca una reeixida edició del CLAM

La cerimònia de clausura del festival ha estat dirigida per Enric Llort i presentada per la meteoròloga i presentadora de Betevé (BTV), Míriam Santamaría, i ha comptat amb cinc interpretacions musicals a càrrec del pianista Carles Viarnès, inspirats en cinc clàssics del cinema:  Mag d’OzCantant sota la plujaEsmorzar amb diamantsDos homes i un destí i Hair.

Els premis han estat lliurats Nacho Alba, cap de Màrqueting Spar, del Grup Miquel Alimentació;  Maria Bosch, directora general d’Ibada i Fesmana;  que són els principals espònsors privats del Clam; Jordi Comellas, director de Catalunya Film Festivals, i Serafí Vallecillos, director del Clam.

Durant la gala, Míriam Santamaria ha recordat que el durant els 15 anys de Clam, aquest certamen s’havien inscrit més de 5.000 pel·lícules i, a tall anecdòtic, ha informat del temps que va fer el 9 de maig de 2004, quan se celebrava la cloenda del primer Clam.

A banda de la presència de Tristan Aitchinson,  director del llargmetratge guanyador, durant la gala s’han rebut missatges d’agraïment de dos dels directors guardonats, l’italià Pipo Mezapessa i Felipe Vara.

La gala ha comptat amb la intervenció per vídeo de Mercè Sampietro, actriu catalana de teatre i cinema i expresidenta de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya. Sampietro ha posat en valor el treball de festivals amb temàtica social i de compromís amb els drets humans i ha animat el Clam a continuar treballant de la mateixa manera.

El discurs de cloenda ha anat a càrrec del director del Clam, Serafí Vallecillos, el qual  ha felicitat els guanyadors i ha agraït totes les persones, empreses i entitats que l’han possible i, molt especialment públic. “Gràcies per acompanyar-nos, per donar sentit al nostre esforç i pel vostre afecte”, ha dit.

Per a Valllecillos “el projecte és engrescador i estem demostrant que d’il·lusió i empenta no ens falta” i ha afegit que “cal insistir. Només l’educació i la cultura poden redimir un món que viu en el temor a la violència, la indignació pel desequilibri  obscè en el repartiment de la riquesa i la impunitat d’aquells que exerceixen el poder des de la mentida i la corrupció”.  El director del Clam ha finalitzat el seu discurs afirmant que “a partir de demà comencem a treballar en la setzena edició, amb l’objectiu de sempre, que és  seguir aportant el nostre granet de sorra en la construcció d’un país més solidari i més culte”.

Per posar punt i  final al festival s’ha projectat la darrera pel·lícula “El orden divino”.