El cronista Jaume Grandia recorda l’aniversari de la mort del sacerdot jesuïta Lluís Espinal

152
Esculta en memòria del sacerdot i jesuïta_ lluís_espinal

El 36è aniversari de la mort del sacerdot jesuïta santfruitosenc, Lluís Espinal va ser la setmana passada. Dilluns 21 de març en celebraven l’efemèride a Bolívia amb el “Premio Dignidad de la prensa”, el país on va morir torturat l’any 1980 a mans del govern de Luis Garcia Meza.

Lluís Espinal, o Lucho Espinal, com l’anomenaven a Bolívia, va ser un sacerdot, jesuïta, periodista i amant del cinema, defensor de la justícia social.

Va néixer a Sant Fruitós de Bages l’any 1932 i va ingressar a la companyia de Jesús el 1949. Un cop va acabar la seva formació sacerdotal, va estudiar Periodisme i Audiovisuals a Bèrgam (Itàlia). Va treballar a TVE2, en un programa agosarat per l’època franquista del moment, en el qual es parlava de pobresa o les desigualtats de la dona. El 1968 va marxar a Bolívia i va col·laborar en diversos mitjans com Radio Fides, dirigir el diari “Aquí” i va ser professor de comunicació social a la Universitat Major de San Andrés i Catòlica de La Paz. Lucho Espinal va convertir-se en un profeta de la llibertat i l’esperança per molts bolivians. El cronista de Sant Fruitós de Bages, Jaume Grandia, explicava en una entrevista a Ràdio Sant Fruitós, que Espinal va ser una de les persones més importants del poble.

Papa Francesc va homenatjar Espinal en la seva visita a Bolívia el juliol de l’any passat. A Sant Fruitós de Bages, el recorden amb una escultura seva a la plaça del poble que porta el seu nom: plaça Lluís Espinal.