El comité d’empresa d’ICL rebutja l’ERO a Súria i no acceptarà baixes traumàtiques

165

“No acceptarem cap baixa forçada”. Així de taxatiu s’ha mostrat el president del comitè d’empresa d’ICL a Súria, Òscar Martínez, després que l’empresa hagi anunciat un ERO que afectarà 110 treballadors, el 15% de la plantilla segons el col·lectiu d’empleats. En declaracions a l’ACN, Martínez explica que els acomiadaments “traumàtics” els va agafar per sorpresa, quan estaven a punt de signar un preacord amb l’empresa. “Havíem exigit que no fossin traumàtics”, insisteix.

 

Ara ICL té set dies per fer-los arribar la informació de l’ERO i, a continuació 30 dies per negociar. Martínez diu que no es quedaran de braços plegats. Buscaran la complicitat dels alcaldes del territori. Si no se’n surten, afegeix que són “miners i els hi farem saber”.

L’1 de setembre el grup ICL –matriu d’Iberpotash- va anunciar un pla de viabilitat per garantir el futur de l’empresa minera al Bages que passava per l’acomiadament de 110 persones. Des d’aquell moment, comitè i empresa van arrencar les negociacions. El comitè va posar com a requisit, indispensable, que les baixes fossin voluntàries i no “traumàtiques”. Dijous a la nit es va arribar a un preacord i, quan el comitè el va rebre, l’endemà, enlloc s’especificava que les baixes “fossi voluntàries”, explica el president del comitè a Súria, Òscar Martínez, que recalca que no sabem “ni a quins departaments afecta”.

 

 

Al preacord al qual havien arribat, manifesten des del que comitè, suposava una indemnització de 41 dies per any treballat, 26 mensualitats –amb un topall de 110.000 euros- i una quantitat mínima de 15.000 euros pel personal amb més de dos anys a la plantilla i 8.000 pels que duien menys. També la prejubilació d’uns 40 treballadors.

Ara, explica el president del comitè, l’empresa té set dies per aportar la informació de l’expedient al comitè. Després s’iniciarà un període de 30 dies de negociacions. La intenció del col·lectiu, avança, és buscar el recolzament dels alcaldes del territori i del Consell Comarcal del Bages. També dels veïns de Súria. Si tot plegat no funciona, diu, “som miners i els hi farem saber”.

 

 

El comitè recorda que l’empresa està a punt d’enllestir la rampa de les Cabanasses, un projecte que ha de comportar “més feina”. “Som conscients del mal moment pel qual passen, no som cecs, però podrien esperar”, diu el president, tot exigint a l’empresa que tingui en compte el pes que tenen al territori i la situació que es viu per la pandèmia. “No és el moment”, reitera.