El Castell de Focs de Manresa reforça el dispositiu de seguretat

159
Castell de focs de la Festa Major de Manresa al Parc de l'Agulla
Castell de focs de la Festa Major de Manresa al Parc de l'Agulla

Diumenge arriba una de les cites més esperades del Bages: el Castell de Focs de Manresa. Per garantir la seguretat ciutadana, la cita comptarà amb un dispositiu especial coordinat per la Policia Local de Sant Fruitós de Bages, la de Manresa, la de Santpedor i per Protecció Civil.

Des de les 5 de la tarda es tancaran tots els accessos al trànsit a l’entorn del Parc, tan des de Manresa com des de Sant Fruitós de Bages. Tot i això, a partir de les 2 del migdia quedarà prohibit l’estacionament als aparcaments del costat del Berenador. En aquest sentit, els cossos de seguretat recomanen fer ús de les zones habilitades per a l’aparcament a Pineda de Bages. Per a les persones amb mobilitat reduïda s’han habilitat zones d’aparcament a les immediateses del recinte. Des de la Policia Local de Sant Fruitós de Bages es recomana als visitants accedir amb el temps suficient al parc per poder gaudir tranquil·lament de l’espectacle i no estacionar en les zones de seguretat habilitades, ja que no es permetrà sortir amb el cotxe fins al restabliment de la circulació i la reobertura al trànsit rodat.

Pel que fa al dispositiu de seguretat del castell de foc, doncs, la tècnica de Protecció Civil de l’Ajuntament de Manresa, Montse Cambray, assegura que es tracta d’una activitat temporal on l’acte de foc acumula 180kg de matèria reglamentada dels artificis de pirotècnia. Cambrany afegeix que l’acte es fa en un espai delimitat amb un aforament superior a les 20.000 persones i, per tant, és una activitat d’interès per a la Protecció Civil Autonòmica que requereix un Pla d’Autoprotecció.

En aquest sentit, Cambray ha destacat que “la novetat d’enguany és que hi ha una reducció de la pirotècnia en el castell de focs i un augment al correfoc. El muntatge de la pirotècnia al Parc de l’Agulla es durà a terme un dia abans, i no al mateix dia com s’havia fet altres anys”.

El Pla d’Autoprotecció del Castell de Focs

El Centre de Control Alarma i Comunicacions es muntarà dins del Parc de l’Agulla, al costat del Camí dels Ametllers. Al costat es muntarà l’hospital de campanya. Creu Roja hi serà present amb el corresponent coordinador, 10 sanitaris a peu, 2 ambulàncies Classe B i 1 ambulància Classe C.

A més a més, també i haurà 15 voluntaris de Creu Roja als accessos del Parc que repartiran més de 3000 polseres identificatives (1000 més que l’any passat) pels nens menors d’edat, per tal que, en cas de pèrdua, es puguin localitzar amb rapidesa i seguretat i puguin retornar amb als seus pares o tutors.

S’aconsella als pares o tutors dels nens menors, que aquests portin algun tipus d’identificació en el cas de no tenir aquestes polseres. També hi haurà una caixa de polseres a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) pels que les vulguin anar a recollir allà. Aquest any Aigües de Manresa torna a cedir 1 socorrista aquàtic amb l’embarcació i el corresponent barquer. Tota la pirotècnia de l’espectacle es començarà a muntar el dia abans, el 26 d’agost. Tant a la zona de seguretat com a la zona de llançament hi haurà la presència de vigilants de seguretat privada.

Per afrontar possibles incendis, es comptarà amb la presència de l’ADF Pla de Bages amb uns 10 voluntaris, un camió i dos tot terrenys equipats amb motobomba.

En el Centre de Control d’Alarma i Comunicacions de Protecció Civil es comptarà amb la presència dels representants de cada grup operatiu que col·laboraran durant tot l’acte: Policia Local de Manresa, Policia Local de Sant Fruitós, Policia Local de Santpedor, Mossos d’Esquadra de Seguretat Ciutadana i de Trànsit, Policia Nacional, Guardia Civil, ADF Pla de Bages, Creu Roja, SEM, i els serveis de Manteniment i Cultura de l’Ajuntament de Manresa.