El calendari laboral del 2018 té quinze festius a Catalunya

147

Cada any, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica el calendari oficial de festius laborals. Segons la resolució de la Direcció General de Treball del govern espanyol, l‘any 2018 Catalunya disposarà de tretze festius, dels quals deu són comuns a tot l’Estat i els altres tres són propis de Catalunya. A aquestes dates, però, també se li han de sumar els dos festius de cada localitat.

Els festius comuns a tot l’Estat són l’1 de gener (Any Nou), 6 de gener (Reis), 30 de març (Divendres Sant), 1 de maig (Festa del Treball), 15 d’agost (Assumpció de la Verge), 12 d’octubre (Festa Nacional d’Espanya), 1 de novembre (Tots Sants), 6 de desembre (Dia de la Constitució Espanyola), 8 de desembre (Immaculada Concepció) i 25 de desembre (Nadal).

Tots aquests festius són els anomenats no substituïbles, excepte el 6 de gener (Reis), que és festiu a totes les comunitats perquè cap d’aquestes ha decidit substituir-lo.

Els altres tres festius propis de Catalunya són el 2 d’abril (Dilluns de Pasqua), l’11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya) i el 26 de desembre (Sant Esteve).

Dels tretze festius, n’hi ha un que té el caràcter de recuperable i es pot elegir entre el 2 d’abril (Dilluns de Pasqua) o el 26 de desembre (Sant Esteve). Els altres dotze festius són de caràcter retributiu i no recuperable.

Sant Joan, per la seva banda, no apareix al calendari perquè cau en diumenge mentre que Sant Jordi, que tradicionalment no és festiu, cau en dilluns.

D’altra banda, però, s’han de sumar els dos festius locals de cada municipi, de manera que s’acumularan fins a quinze dates festives. En el cas de Sant Fruitós de Bages, són el dilluns 22 de gener, que correspon a la Festa Major d’hivern, i el dilluns 2 de juliol, d’acord amb la Festa Major d’estiu.