El Bou Brufat tornarà a escopir foc per Santpedor després de més de 100 anys

272
Divendres entrarà en escena el Bou Brufat a la Festa Major de Santpedor
Divendres entrarà en escena el Bou Brufat a la Festa Major de Santpedor

Els Bous de Foc han recuperat la figura del Bou Brufat i la posaran de nou en escena aquest divendres a la Plaça Gran de Santpedor per la Festa Major

LAURA RUBIO |Al 1893 apareix un document per primera vegada que menciona l’existència d’un bou de llauna que sortia pels carrers de Santpedor durant les Enramades de Corpus. Segons recull el doctor Vila, cada carrer organitzava la seva pròpia festa, i en un d’ells celebraven l’enramada del Brou Bufat. També ells eren els qui feien ploure guspires amb el Bou Brufat, un joc de paraules amb el nom de la celebració, i que també fa referència al significat de brufar, “esquitxar”.

En un intent de recuperar aquesta tradició, i també influenciats pels toros de foc que es troben arreu de la península, al 1981 s’organitza el primer acte amb foc a la vila, que va ser un dels primers de la comarca –fins i tot abans que el de Manresa– i que es van anar celebrant durant unes tres dècades, fins el 2010, any de les últimes enceses.

Els Bous de Foc resorgeixen el 2015, amb els dos bous que la primera colla havia adquirit, fent una mostra per la Fira de Sant Miquel, i l’any següent, amb el primer correfoc en cinc anys. Des que es reprèn el projecte, l’entitat tenia ganes d’afegir una nova figura al seu bestiari, que encompasés tota aquesta tradició perquè el poble pogués sentir-se-la seva i pogués passar a formar part de la seva cultura popular.

I és així com després de tres anys de feina, pel pregó es coneixerà el nou bou de Santpedor, anomenat Brufat, amb reminiscències d’aquell primer que va rondar pels carrers de la vila ja fa més d’un segle.