Sant Fruitós de Bages inciarà els treballs de restauració forestal de la zona de la Tolega a les Brucardes, un dels epsais que pitjor parats van sortir per l’incendi del juliol del 2022. Una actuació que arriba ara perquè estarà totalment finançada per la Diputació de Barcelona. 

Concretament, s’actuarà sobre una parcel·la de gairebé 9 hectàrees i l’objectiu és, a banda de restaurar la zona cremada, disminuir l’impacte paisatgístic, prevenir l’erosió del sòl i minimitzar el risc d’aparició de plagues forestals. Per fer-ho, es tallarà la vegetació morta i es plantaran noves espècies en zones de ribera, entre d’altres actuacions.

Després d’un incendi, la vegetació té la capacitat de recuperar-se per si sola, però un informe de la Diputació ha determinat que amb la situació de greu sequera que viu el territori, aquesta recuperació seria molt més lenta i, de retruc, s’augmentaria el risc de patir un altre incendi per tot aquest sotabosc mort. 

Matinal per salvar corriols

La Diputació intervé en algunes de les zones més malmeses, però no en totes. És per això que des de l’Ajuntament han impulsat una matinal per de treball cooperatiu per recuperar els corriols afectats també pels focs.

Les intervencions subvencionades contemplen restaurar i arreglar camins, però no corriols. Són petits passos que molta gent utilitzava abans de l’incendi per passejar i que ara han quedat inhabilitats. L’alcalde del poble, Joan Carles Batanés, explica que allà on no arriben les ajudes, s’hi implicaran els veïns del poble: 

 

Una trobada que tindrà el suport de l’associació Posa’t en Marxa i els ADFs del poble. Es dividiran amb 5 equips, cadascun d’ells supervisats pels organitzadors i aproximadament durant dues hores faran aquestes tasques de recuperació. La intenció és que el paisatge torni a la normalitat, i per fer-ho també es recuperaran els pals de marcatge. 

 

La trobada començarà a les 8 del matí i tot aquell que vulgui participar-hi encara pot apuntar-se a través de la pàgina web de l’Ajuntament.