Ràdio Oló Ràdio Oló Ràdio Sallent Ràdio Sant Fruitós Ràdio Santpedor Ràdio Avinyó Ràdio Súria

El 40% del ajuntaments, entre ells Moià, no tenen secretari de carrera

Un fet que s’accentua en poblacions petites com Aguilar de Segarra i Rajadell, al Bages, però que també afecta a capitals de comarca com Moià.

La figura del secretari o secretària és indispensable per un ajuntament. De fet, es pot celebrar un ple sense l’alcalde però mai sense un secretari. El problema rau en que és l’Estat qui convoca les oposicions i ja fa temps que la convocatòria de places no cobreix la demanda. Això suposa que aconseguir un secretari de carrera sigui un gran repte per poblacions amb pocs habitants i pocs recursos. Mario Urrea, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya explica aquesta problemàtica.

Fa un any, enmig de la pandèmia, l’Ajuntament d’Aguilar de Segarra es va quedar sense secretari municipal. Per això, van decidir unir-se amb el municipi veí de Rajadell i promocionar una treballadora interna de l’Ajuntament. A hores d’ara, la plaça està en mans d’una interina, que coneix molt bé la realitat dels dos pobles però que no ha passat el procés d’oposicions. Malgrat tot, Pere Aliaguilla, alcalde d’Aguilar, explica els avantatges de disposar d’aquesta figura interina. 

A efectes legals no hi ha cap diferència. De fet, la figura interina s’ha aprovat per la direcció general d’Administració Local i és la solució que molts pobles han optat per cobrir l’oferta de secretari. Tot i això, des del Col·legi Professional de Secretaris, Interventors i Tresorers de Catalunya, es veu aquesta pràctica com un intrusisme. La seva portaveu, Llum Bruno, assegura que l’única solució és que l’Estat convoqui més places. 

La falta d’oferta fa que els grans ajuntaments es disputin els secretaris de carrera i que els pobles petits no puguin arribar a pagar un sou que va a preu de mercat. En aquest sentit s’ha expressat Dionís Guiteras, l’alcalde de Moià, una població que, malgrat ser capital de comarca, tampoc té secretari. 

Amb tot, el món de l’Administració Local i els alcaldes creuen que la responsabilitat per solucionar aquesta problemàtica recau en l’Estat, que és qui organitza i pauta les oposicions.