El documental “CarRatera” culmina amb l’últim tall a la C-55

175

Són les 5 de la tarda al Restaurant Cal Felip d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat). A la C-55 es repeteix l’escena de sempre: mossos, policia local, membres de la Plataforma “No més morts” i la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, periodistes, polítics, familiars i víctimes. Un total de dues centes persones despleguen la pancarta que diu “de víctimes, a la C55, ja n’hi ha prou”. Un altre tall a la via, una altra víctima mortal d’una “carretera obsoleta”, tal com assegura el president del Consell Comarcal del Bages, Ferran Estruch, al curtmetratge documental “CarRatera”, de David Villarreal (Navarcles, 1994). I és que aquest és la mobilització que tanca el projecte del navarclí per denunciar la problemàtica d’aquesta via.

La història es repeteix, i és això el que Villarreal vol reflectir al seu documental. “El pitjor és que sabem que hi tornarem”, afirma, també, Josep Antoni Bravo, víctima que apareix al film. I és que els números, les denúncies, les peticions i els talls dels afectats no són suficients per acabar amb el que és evident: la C-55 “és una processó asfaltada”, tal com reflecteix el director del Regió7, Marc Marcé, al documental.

CarRatera”, doncs, comença amb el tall a la C-55 per la mort de la manresana Mònica Naranjo, de 20 anys. L’accident va ser el detonant que va dur a Villarreal a començar el projecte. Aleshores, des de l’any 2000, s’havien comptabilitzat 107 víctimes mortals. Ara, amb la mobilització d’Olesa de Montserrat, ja són 108 les que han perdut la vida a l’acte.

Una quinzena de testimonis – entre periodistes, activistes, politics, familiars i víctimes – conformen la trama del curtmetratge documental que vol mostrar el problema de la C-55 i de la C-16, l’autopista alternativa de pagament. El documental, d’11 minuts, es va estrenar el passat divendres 1 de juliol, a la sala Montepio Conductors de Manresa. La següent projecció serà diumenge 10 de juliol, a les 12 del migdia, a l’Auditori de Navarcles, i s’estrenarà a les xarxes socials el mateix dia.

Imatge de David Villarreal.