“De Cabrianes a Mauthausen”: un acte per recordar els deportats al camp d’extermini

176
Pla general de Cabrianes, al Bages, amb un camp de cereal en primer terme. Imatge publicada el 24 de maig del 2019. (Horitzontal)

El poble de Cabrianes farà un homenatge a l’historiador Antonio Muñoz. Ell va aconseguir que la cabrianesa Paquita González, recuperes 73 anys després, una fotografia del seu pare. El retrat va ser agafat al seu pare en un camp de concentració. Un cop Muñoz va tenir la fotografia a les seves mans no va dubatar en començar la recerca de trobar de qui era aquella fotografia. En ella sortia la mateixa González quan tenia deu anys. 

Muñoz va aconseguir posar-se en contacte amb Paquita González a través de la fitxa del seu pare que li van escriure quan va ingressar al camp nazi. “Cognoms i nom : González Cuadrado, Francisco. Data de naixement: 13-10-1913. Lloc: Miliana (Algèria). Residència: Cabrianes (Barcelona), carretera d’Artés, número14. Professió: conductor. Religió: catòlic romà. Nacionalitat: espanyol”. Aquestes dades estan als arxius de Arolsen, a Alemanya, on hi ha tota la informació sobre les víctimes del nazisme com a part del projecte Stolenmemories, memòries robades en alemany.

Des del moment que va tenir el retrat a les seves mans, Muñoz la va voler tornar a la seva propietària. A través d’aquest gest Cabrianes li ha volgut retre un homenatge. A ell i a totes les víctimes del nazisme, tal com ho assegura l’alclade de Sallent Oriol Ribalta. 

Segons la fitxa dels nazis, Francisco González vivia al bages. I també una història d’amor de dos joves mig adolescents, els pares de la Paquita, als quals la guerra civil va separar. Ara té 83 anys i ha passat tota la seva vida a França. Un dels membres de la OTP de Cabrianes Benjamir Oller explica que Gonález vindrà a Cabrianes aquest cap de setmana des de França per estar present a l’acte.

Durant l’acte hi haurà diferents parlaments. Serà a partir de les 6 de la tarda al centru de Cabrianes.