ÀUDIO. Ara l’ajuntament ha d’estudiar les capacitats del poble, tant d’habitatge, com d’educació, sanitat i treball. “Estem fent una llista del que podem posar a disposició, no és simplement si es vol o no es vol”, ens ha dit l’alcalde de Sallent David Saldoni durant el darrer informatiu.

A la cimera del Palau de la Generalitat del passat 7 de setembre es va definir el procés a seguir. Hi haurà una acollida de refugiats inicial a la ciutat de Barcelona i l’àrea metropolitana. Allà, es farà un reconeixement de les diferents famílies que vinguin i, llavors, es distribuiran pels municipis en funció de les capacitats d’acollida. “No es volen superar, però, les 20-30 persones per municipi, per tal que no es creïn guetos”, ens va explicar Saldoni, després d’haver assistit a la cimera.

I aquesta capacitat d’acollida depèn dels pisos, però també de les escoles, dels centres sanitaris i de les possibilitats de feina : “és gent que ve per quedar-se”.

A Catalunya s’acolliran uns 4.000 refugiats, gràcies a la coordinació entre ajuntaments, diputacions i entitats socials com ara Creu Roja i Acnur. De moment, no hi ha terminis marcats, però el procés ha començat. Creu Roja va declarar durant la cimera que ens trobem en un canvi de paradigma pel que fa al fenomen migratori : “Si fa uns anys eren persones que havien abandonat el seu país per raons econòmiques, actualment són aquelles que emigren per raó de conflictes, amb perfils molt diversos”.