ICL Iberpotash ha anunciat en un comunicat intern que el conseller delegat Pablo de Lastres abandonarà l’empresa en els propers dies, juntament amb el secretari del consell d’administració i director de l’assessoria jurídic de l’empresa, Joan Güell -que portava 26 anys a l’empresa-, i la directora de sostenibilitat, Encarna Baras. Pablo de Lastres exercia en el càrrec com a màxim responsable d’ICL al Bages des de gener de 2015, quan va rellevar a José Antonio Martínez de Álamo.

La marxa de Pablo de Lastres ha generat sorpresa i alguns dubtes dins l’empresa, en ple procés de planificació i execució del Pla Phoenix, que ha de garantir el trasllat de l’activitat minera de Sallent a Súria després de la sentència judicial que obliga ICL a deixar d’abocar runam salí al cogulló a partir de juny de 2017. Una sentència i un trasllat que ara mateix obren incògnites sobre la seva execució, ja que l’empresa minera va anunciar que no tindrà la rampa de Cabanasses, per transvasar l’activitat d’un poble a l’altre, fins al 2018.

Amb tot, des d’ICL Iberpotash s’assegura que segueixen bolcats amb el pla Phoenix i ja hi ha concertada una reunió amb el comitè d’empresa per parlar sobre el relleu a Pablo de Lastres