La regidora de serveis socials i veïnatge de l’Aj. de Sant Fruitós ens parla del projecte ‘Reconstruint identitats’

Cristina Murcia, regidora de Serveis Socials i veïnatge de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ens explica el projecte educatiu ‘Reconstruint identitats’. Es tracta d’una iniciativa entorn a la violència de gènere que desenvolupen els cursos de primer de Batxillerat de l’Institut Gerbert d’Aurillac i 4t d’ESO de l’Escola Paidos. El projecte es divideix en vàries fases i es treballa des de l’octubre fins a l’abril a les aules. “Hi ha una primera fase del projecte en la qual el professorat i tècnics del consell fan una visita a Lledoners, en aquesta visita es coneix el centre penitenciari i es parla amb l’equip d’educadors que treballen la violència de gènere amb els presos que estan complint condemna. Són agressors que estan complint condemna i que estan en un programa de reinserció”, comenta Murcia.

La segona fase consisteix en una sessió formativa, més teòrica, amb els claustres dels instituts amb la tècnica de l’Àrea de la Dona del Consell Comarcal i la psicòloga. Allà se’ls hi dona recursos i eines per treballar els continguts del projecte. Un mes després es designen representants de cada classe per visitar el centre penitenciari de Lledoners.

“Tots hem sigut joves i les relacions amoroses s’han de treballar des de que som xics. Si busquem dades, la dada real dels últims 5 anys és que les conductes masclistes, les denúncies de violència de gènere entre parelles d’entre 15 a 25 anys estan pujant com l’escuma. Estem tornant endarrere, alguna cosa està passant. Per tant, aquest projecte encara té més importància”, afirma Murcia.

A l’abril els presos, visiten les aules, tenen contacte amb la totalitat dels alumnes. Els transporten des de Lledoners acompanyats de les educadores i dels professionals de la presó que vetllen per la seguretat dels nois i noies. El ‘Reconstruint identitats’ està impulsat pel Departament de Justícia i té conveni amb el Consell Comarcal del Bages. L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages és el segon any que l’acull, ja que ja se li va concedir el 2016. El projecte culmina amb la visita d’una víctima de violència de gènere que explica els fets que va viure i interactua amb els alumnes.