La copeta de vi i la música, al pregó de la Festa Major d’Hivern de Sant Fruitós

233

Sant Fruitós de Bages ha celebrat la lectura dels pregons de la Festa Major d’Hivern en un acte solemne i emotiu al Nexe, amb la cultura -musical i vinícola- com a protagonista. El Nexe s’ha estrenat com a sala amfitriona per acollir amb espai suficient els pregoners, la Coral de Sant Fruitós, autoritats de l’Ajuntament, l’alcalde de Manresa i a unes 140 persones, en el vespre de la diada del patró, després del ball de gegants, sardanes i vermut del matí.

Toni Candàliga

Oriol Quintana ha encetat el cicle de pregons, com a jove amb una forta vinculació al poble i a la Coral i ha explicat en precisió la importància de la música en la nostra societat. El cantant de Quartet Mèlt ha valorat l’aposta que fan pares i mares a l’hora d’inscriure els seus fills a les corals i la feina dels professionals que els guien. Quintana ha defensat la cultura com a base de l’esperit crític i la llibertat d’expressió, en una exposició, si bé en algun moment una mica llarga, de paraules precises que han sabut definir bé conceptes bastant abstractes.

Valentí Roqueta, president de l’empresa familiar de vinc Roqueta Origen, president d’honor de la Fundació Alícia i expresident de Caixa Manresa, ha fet un recorregut històric de Sant Benet de Bages, en el que serà el desè aniversari de la recuperació del monestir com el veiem avui, des que Caixa Manresa, de la qual Roqueta n’era president, va decidir invertir-hi. Ha vinculat en forma de relat històric el vincle entre Sant Benet de Bages i el poble de Sant Fruitós de Bages i a apuntat que havia sigut territori de vinyes. El viticultor ha afegit ‘una copeta de vi’ a la proposta de Quintana sobre la importància d’escoltar o fer música per estar bé i en pau.

FotoIsidre

L’alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, ha destacat alguns aspectes de les intervencions dels pregoners i en clau d’humor ha fet referència a les relíquies de Sant Fruitós, que ja no són a la parròquia del poble sinó a Manresa i les relíquies de Sant Valentí que eren de Sant Benet i són a Navarcles. L’alcalde ha bromeja que si a cap santfuritosenc li angoixava això potser ajuntant música i vi ho superarem i si és a Sant Fruitós millor.

FotoIsidre

Els dos pregoners, que abans de l’acte han visitat l’Ajuntament per firmar el llibre de visites, han rebut una placa en record a l’acte. Oriol Quintana ha posat la cirereta al bon ambient que es respirava a la sala, interpretant la cançó d’Al·leluia de Leonard Cohen.

FotoIsidre

 

La Coral de Sant Fruitós ha tancat l’acte amb tota la sala dempeus cantant l’himne de Sant Fruitós de Bages, amb lletra de Joan Descals i Esquius i música de Roger Julià Satorra i el ‘Cant de la Senyera’.

FotoIsidre

 

Fotografia de portada de Foto Isidre