La revetlla de Sant Joan és una de les nits més esperades de l’any, tant pels petits com pels més grans. El foc i la pirotècnia en són els principals protagonistes, i és per aquest motiu que cal actuar amb precaució per tal d’evitar els accidents que es poden ocasionar. Per fer-ho, és necessari estar ben informat sobre les principals mesures de prevenció que cal prendre davant la celebració de la revetlla.

D’aquesta manera, traslladem un seguit de consells que ha publicat l’Ajuntament de Sallent per tal d’ajudar a minimitzar els riscos i a fer la festa amb seguretat.

Els petards

La manipulació inadequada de coets, petards i altres articles pirotècnics és una de les principals causes de les lesions que es provoquen durant la revetlla de Sant Joan a Catalunya. Per evitar-ho, cal utilitzar la pirotècnia seguint els següents consells.

Abans de manipular els petards, és important assegurar-se de comprar els productes pirotècnics en un establiment autoritzat i llegir les instruccions de cada article. A més, s’ha d’encendre sempre la metxa per l’extrem per tenir prou temps de retirar-se. Cal, doncs, allunyar-los de qualsevol part del cos i no subjectar-los amb les mans. És fonamental també evitar llançar coets a menys de 500 metres de zones boscoses i en aglomeracions de persones.

Les fogueres

Les fogueres són una de les tradicions més destacades i que més s’esperen de la revetlla de Sant Joan. De fet, són molts els pobles que n’encenen per donar la benvinguda a l’estiu.

Abans d’encendre una foguera però, es requereix un permís de l’Ajuntament i comunicar la seva situació. Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya i a la franja de 500 metres que els envolta. També cal tenir cura del material que s’utilitza per encendre la foguera, ja que han de ser coses que deixin brasa, sobretot de fusta.

En general, s’aconsella fer una foguera petita, evitar fer foc si les condicions meteorològiques són adverses, tenir en tot moment algun mitjà per apagar la foguera i, sobretot, vigilar-la fins que quedi del tot extingida perquè no hi pugui haver accidents.