El 5 de gener és un dia màgic pels més petits de la casa. I és que a molts municipis de Catalunya se celebraren les cavalcades de reis, una de les celebracions anuals que compta amb una de les afluències més massives d’espectadors i, especialment, de menors d’edat. Per això, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania i als organitzadors prendre certes mesures bàsiques d’autoprotecció per minimitzar els riscos de les cavalcades i poder gaudir amb seguretat de la festa.

N’hem parlat amb el cap de la Policia Local de Sant Fruitós de Bages, en Josep Maria Campdepedrós, que ens ha explicat els consells i les recomanacions que cal dur a terme en un acte com aquest. Al municipi, a més, hi haurà una dotzena d’agents de la Policia Local i mitja dotzena de voluntaris de Protecció civil, a part dels organitzadors i treballadors de l’Ajuntament.

Primer de tot, Campdepedrós ens recomana seguir el twitter @emergenciescat amb l’etiqueta #cavalcadasegura, on Protecció Civil de la Generalitat informa dels principals consells i possibles incidències. Però, sobretot, remarca que cal que la ciutadania col·labori per fer una cavalcada més segura per a tots. Però com ho podem fer? En primer lloc hem de fer cas a les senyalitzacions de la via pública que ens prohibeixen estacionar els vehicles durant unes hores determinades; també cal que en l’hora de la cavalcada, els conductors tinguin paciència i utiitzin les vies alternatives -o que demanin consell als agents de la Policia i els voluntaris de Protecció Civil que estaran treballant; és necessari que els espectadors no s’aglomerin tots al mateix lloc i que es col·loquin on  hi hagi menys afluènia de gent; i també que respectin el mobiliari urbà i les tanques de seguretat.

Aquests només són alguns dels consells que ens ha donat i que a continguació detallarem. Però com que es tracta d’una jornada plena de nens i nenes, els pares han de tenir especial cura d’ells. És per això que s’han posat a disposició dels veïns les polseres identificatives per als menuts. Sant Fruitós, de fet, és un dels 18 municipis catalans que en disposarà, amb l’objectiu que els nens les portin i no es perdin. Són reutilitzables i permeten anotar el nom del nen/nena i un telèfon de contacte de la persona responsable en cas que el nen es perdi. Un cop acabat l’esdeveniment, es pot treure la polsera i guardar-la per un altra activitat amb molta concurrència de gent. Gràcies a aquestes polseres, si el menor es perd i no sap o no recorda el telèfon dels seus pares, els agents de seguretat o qualsevol persona que el trobi pot trucar al telèfon que hi ha anotat a la polsera i així facilitar el retrobament entre els pares i el nen.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera al cap de la Policia Local de Sant Fruitós de Bages, Josep Maria Campdepedrós:

Amb l’arribada avui dels Reis d’Orient i tota la cavalcada que els acompanya us volem donar alguns consells i recomanacions per gaudir d’una bona festa.

Afectacions de trànsit i recorregut

Els Reis arribaran per la carretera de Les Brucardes a 2/4 de 7 de la tarda. A partir de les 6 de la tarda la policia local tallarà aquesta via per tal de facilitar l’arribada de Ses Majestats.

Seguiran cap al Bosquet, per adorar al Pessebre Vivent, després aniran a l’Ajuntament per saludar des del balcó de la Casa de la Vila, i enguany per primer cop, acabaran al Cobert de la Màquina de Batre per saludar a tots els nens i nenes de Sant Fruitós.

A 2/4 de 7 de la tarda està previst el tall de la carretera de Vic amb l’arribada dels Reis i es desviaran els vehicles per vies alternatives tal com s’ha anat fent cada any.

Altres vies secundàries també podran tenir alguna afectació, quant a mobilitat i aparcament.

No aparqueu a les zones senyalitzades, sobretot per on passa la rua i evitar agafar el cotxe si no és del tot necessari.

Consells de Protecció Civil per una Cavalcada de Reis segura

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat ens dona uns consells específics de seguretat i minimitzar els riscos habituals d’aquests actes. Tanmateix, hi ha recomanacions que el públic, especialment els adults que vagin amb nens petits, ha de seguir.

Consells per al públic

 • Recordeu que els principals riscos són el pas de les carrosses i tenir un accident per enfilar- se a algun objecte com ara contenidors, semàfors, senyals, … No ho feu mai.
 • Durant la celebració no us poseu en risc ni exposeu els vostres fills a un possible accident i seguiu sempre les instruccions del personal de seguretat.

Abans de la celebració

 • Abans d’anar a la cavalcada estigueu atents a les informacions oficials sobre l’esdeveniment, el recorregut i condicions meteorològiques.
 • Porteu calçat que us protegeixi bé els peus per evitar lesions.
 • Si el fred és intens recordeu portar barret i utilitzar bufanda o mocador per no respirar directament l’aire fred als pulmons, especialment els nens petits. També és important que porteu roba còmoda i adequada a la meteorologia per evitar problemes amb el pas de les hores.
 • Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de trobada fora de la zona on s’acumuli el públic on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.

Durant la celebració

 • No pugeu a les baranes, reixes, contenidors o d’altres elements inestables. Poden ser perillosos i provocar un accident.
 • Quedeu-vos sempre darrera les tanques o senyalització de seguretat del pas de les carrosses.
 • No us acosteu mai a les carrosses, ni intenteu pujar-hi.
 • No baixeu mai a la via per agafar caramels que quedin en el pas de les carrosses.
 • No creueu pel mig de les carrosses ni us acosteu quan estiguin aturades o fent càrrega de combustible.
 • No distragueu el personal de seguretat, ni els acompanyants a peu de les carrosses, ni els seus conductors, excepte en cas d’accident o emergència.
 • No llanceu caramels contra ningú, ni al personal de seguretat, ni a les persones de les carrosses ni a la gent que està mirant la cavalcada.
 • Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada i amb calma, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat.

La seguretat dels més vulnerables

 • Si aneu amb nens porteu-los sempre de la mà. Expliqueu-los quins són els riscos, què no poden fer i com han d’actuar si es perden.
 • No deixeu que els menors pugin a cap objecte per veure millor la cavalcada: és preferible que els pugeu a coll.
 • Si trobeu un menor perdut aviseu immediatament a la policia o als equips de seguretat.
 • Porteu la documentació a sobre. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats psíquics prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i feu que la portin en un lloc visible per si es perden.
 • Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb impediments.

Els accessos al lloc de la celebració

 • No empenyeu mai per accedir a una zona perquè podeu provocar una caiguda o allau. Si la zona on voleu situar-vos està saturada o molt plena busqueu un altre punt on situar-vos.
 • No us atureu als carrers d’accés a l’acte perquè són les vies de pas dels serveis d’emergència i d’evacuació.
 • Si teniu la sensació d’estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu localitzar una via d’evacuació. Mantingueu la calma.
 • Tingueu sempre localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.

 En cas d’emergència

 • Mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels serveis d’emergència. Tingueu molta cura dels menors i de les persones discapacitades
 • Recordeu que s’ha de facilitar l’arribada dels serveis d’emergència i que pot ser necessari fer un passadís perquè hi accedeixin.
 • Dirigiu-vos fora de l’acte pels llocs indicats o carrers més propers sense aturar-vos. No torneu enrere.
 • Eviteu cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per la gran quantitat de persones concentrades.
 • Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu alguna persona, informeu-ne els serveis d’emergència.
 • En cas d’urgència, si truqueu al telèfon d’emergències 112 des d’un telèfon mòbil i no us dóna senyal, pot ser que les línies estiguin saturades. Busqueu un telèfon fix per fer la trucada.