Confirmat un focus de llengua Blava al Moianès. A tot Catalunya es dupliquen els casos i les restriccions ja afecten les explotacions ramaderes de tot el país.Ja són 46 els focus confirmats oficialment, segons informa el Departament d’Acció Climàtica. Amb aquesta nova declaració, la zona restringida es veu modificada i passa a englobar tot el territori de Catalunya. Dels 26 focus detectats recentment, 18 són d’explotacions d’oví i 8 explotacions de boví. A més a més del Moianès, la Garrotxa és l’altre nova comarca amb un cas detectat. De moment els focus es concentren a la demarcació de Girona, on el virus és present a totes les comarques, a la província de Barcelona també s’han trobat casos al Maresme i Osona. De fet, la setmana passada la directora general d’agricultura i ramaderia, Elisenda Guillaumes, ja explicava que hi havia sospita de 30 casos més a diferents punts de Catalunya. 

 

La setmana passada es va iniciar la campanya de vacunació massiva d’ovins de més de 3 mesos d’edat, prioritzant les demarcacions de Girona, Barcelona i Lleida. La conselleria afirma que ja s’han subministrat més de 30.000 dosis. Pel que fa al boví, la previsió és disposar de dosis la setmana vinent i iniciar la campanya de vacunació en aquesta espècie. El Departament d’Acció Climàtica va anunciar una compra d’urgència de fins a 3 milions de vacunes que aniran arribant progressivament.

Mentrestant el sector ramader ha començat una campanya a les xarxes amb l’etiqueta #XaiDelTerritori per animar els ciutadans a consumir el producte. 

Organitzacions com Revolta Pagesa, Ramats de Foc i l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa han reaccionat amb aquesta campanya al brot de llengua blava que, si bé no afecta els humans ni la qualitat de la carn o llet, podria fer caure les vendes. Arnau Vilumara és membre de Revolta Pagesa.

 

El sector també insisteix que no hi ha cap perill per a les persones amb el virus de la llengua blava, si bé els ramats es poden veure reduïts per culpa de la mortalitat, problemes de reproducció o avortaments, Vilarmau explica que els propers mesos seran complicats, sobretot per als petits productors. 

 

El virus de la llengua blava ha arribat en un moment en què el sector ja vivia dificultats per tirar endavant. La campanya explica que des de fa temps que la situació és greu, amb una “disminució accelerada” dels ramats per la “poca o nul·la rendibilitat econòmica”.