Coneix les quatre propostes d’inversió que votaran els santpedorencs al 2017

177

Una de les promeses electorals d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals de 2015 era dotar d’eines a la població per participar de l’elaboració dels pressupostos. O el que és el mateix, fer uns pressupostos participatius. Una idea que es concretarà al 2017, almenys en una primera fase.

Tot això es tradueix en què els veïns de Santpedor podran triar com s’inverteix una partida de 20.000 euros, reservada als pressupostos, d’entre quatre opcions que planteja el mateix equip de govern:

  • Reformar la font de les escales, de la Plaça de la Font, perquè siguin aptes per ser visitades i s’hi facin prospeccions al subsòl que ajudin a trobar-hi més vies subterrànies.
  • Crear un estacionament de caravanes al polígon Riu d’Or, davant del Paller -a l’altra banda de la via-.
  • Posar un punt d’informació interactiu en un lloc cèntric del poble que permeti consultar contingut multimèdia del municipi.
  • Crear un espai de socialització de gossos al costat de la Serreta perquè els animals puguin jugar sense molestar ningú. Una mesura que aniria acompanyada de la instal·lació de papereres per gossos a tot el municipi i una campanya de sensibilització per la recollida dels excrements de gos.

Aquestes propostes s’exposaran durant el primer trimestre de 2017 en xerrades a la biblioteca, la capella i l’ajuntament; i no serà fins al juny, per la Festa Major, que es coneixerà la proposta guanyadora. Al 2016, ja es va fer una xerrada informativa, impartida per la pròpia regidora d’Hisenda, Judit Raja, en què es va explicar com funcionen uns pressupostos municipals.

Aquest model de pressupostos participatius, però, no convencen a l’oposició. Des del Partit Demòcrata consideren que perquè siguin participatius les propostes haurien de sortir dels mateixos veïns i entitats del poble, i no de l’equip de govern. Ho explicava Roser Llobera al ple extraordinari per aprovar els pressupostos.

 

Judit Raja, regidora d’Hisenda (ERC), reconeix que no és la opció més participativa d’entre els models que hi ha, però subratlla que és un punt de partida i que la idea és avançar cap a models més participatius en els següents anys.

 

Fina Rodríguez, de Progrés Municipal, va lamentar que la partida destinada als pressupostos participatius sigui tant baixa, amb només 20.000 euros, respecte d’un total de 8,2 milions d’euros de pressupost.