La Segona República Espanyola, preludi de la Guerra Civil, va ser un període curt a la història (1931-1939) però que va comportar canvis profunds a la societat de l’època, i també a Santpedor. Un d’aquests canvis va ser el nom del propi poble i dels carrers de la vila. Una nova nomenclatura que no ha sigut fàcil de desentrellar, perquè no consten documents oficials que l’acreditin. Aquests són actes de sessions plenàries desaparegudes, segurament, per evitar represàlies en cas de victòria del bàndol nacional. Amb tot, la informació s’ha pogut recuperar gràcies a la tasca d’investigació de la historiadora i arxivera municipal, Mireia Vila.
Seguint la pista d’un registre de matrícula escolar del juny del 1937 (on ja constaven els noms republicans del carrers) i comparant-lo amb els noms de carrers d’aquests nens que apareixien als padrons de 1931 i 1940 -immediatament abans i després de la república-, Vila va poder elaborar aquesta llista de noms de carrers de Santpedor durant la Segona República:

El nom del poble també es va canviar, igual que a passar amb la majoria de municipis que incorporaven mencions religioses com ‘sant’. Així, ‘Santpedor’ va passar a ser ‘Graner de Bages’, i ‘Sant Fruitós de Bages’ va passar a ser ‘Riu d’Or’.
Pel què fa als noms republicans dels carrers del poble, tenen tots relació amb personatges de les òrbites de la CNT, partits d’esquerre, militars progressistes, i sindicalistes que van morir entre el cop d’estat del 18 de juliol del 1936 i finals d’aquell mateix any. És el cas de Bonaventura Durruti, líder de la CNT que va morir als carrers de Madrid al novembre de 1936. Mireia Vila apunta, de fet, que els canvis de noms es van produir just en aquella època, molt a finals del 1936.