Com viuen els ucraïnesos residents al Bages la guerra amb Rússia?

103

Ucraïna i Rússia estan en guerra des de fa una setmana. L’exèrcit rus ha envaït l’est d’Ucraïna, reclamant territoris que consideren seus. La guerra no ha passat per alt a la resta del món, tampoc a Catalunya ni al Bages on hi viuen una gran comunitat d’ucraïnesos.

Un d’ells és la Viktoriya Bobotsko. Ella té 24 anys i és de Barcelona tot i que la seva parella és de Manresa. Des que ha esclatat la guerra es concentra cada dia a les sis de la tarda a la Plaça Catalunya de Barcelona, reclamant suport internacional per acabar amb el conflicte bèl·lic al seu país.

Ella va néixer a una regió de l’Oest d’Ucraïna, tocant amb Polònia, però amb onze anys va venir a viure amb la seva mare a Catalunya. Encara que la seva regió no sigui de les més afectades, viu amb tristor i preocupació el conflicte. La Viktoriya té bona part de la família a Ucraïna, per sort es troben bé i no volen abandonar el país sempre que la situació no es compliqui més.

 

La tensió entre els dos països ha estat sempre molt evident, malgrat que ara hagi esclatat la guerra. La Viktoriya recorda que el poble ucraïnès sempre ha volgut crear el seu propi país i que la revolució era necessària. N’estaven farts. Ella creu que l’objectiu dels russos no s’està complint, per bé que pretenien aïllar Ucraïna i estan provocant que el poble s’uneixi encara més. El conflicte, però, és de difícil solució.

 

A la Viktoriya l’ha sorprès positivament el suport que està rebent dels catalans i catalanes. I ha descobert que la comunitat ucraïnesa és més gran del que es pensava fora del seu país.,