Els centres escolar de tot Catalunya han tornat a l’activitat amb realitats molt diferents, però totes condicionades per la pandèmia. A la Catalunya Central i concretament al Bages, el curs escolar s’ha reprès amb normalitat després del Nadal, però la situació és diferent segons el centre.

Per exemple, l’Escola Vedruna de Sallent ha començat pràcticament sense grups confinats, tret de 2 casos aïllats entre el professorat. Ara bé, la incertesa actual fa que qualsevol previsió quedi en paper mullat. De fet, des del centre esperen que en uns dies pugin els casos.

Després del primer semestre, el balanç que fa l’escola és positiu malgrat que el virus no els ho ha posat fàcil. Ho explica el director del centre, Pere Salvans.

Tot i la incidència, Salvans creu que el curs ha de seguir i que tot nen o nena ha de poder anar a l’escola amb seguretat. El risc a contagiar-se existeix, però moltes vegades és més elevat fora dels centres que no pas dins.

Malgrat tot, l’Escola Vedruna ha demostrat que els seus protocols són segurs i la instauració de les classes telemàtiques ha estat un gran avenç per no perdre classes i avançar a un ritme relativament normal.

Més incidència als centres de Navàs

Si abans explicàvem que a l’Escola Vedruna de Sallent la incidència de casos era poca de moment, a l’Escola Diocesana de Navàs té molta afectació pel que fa als alumnes especialment. I és que en cada etapa escolar, hi ha mínim un grup confinat. Per la seva directora, Irene Vall, els alumnes no haurien d’haver vingut els tres últims dies de classe abans del Nadal.

Tot i això, la directora explica que la represa del curs després de festes ha estat molt responsable per part de les famílies. Moltes d’elles ja han avisat que tenien casos positius i que no portarien el fill o filla a l’escola. El centre també es veu incapaç de fer cap previsió, però apunta que la gent és cada vegada més conscient i es confina ràpidament en detectar un cas positiu.

Pel que fa al balanç d’aquest primer semestre, la valoració és positiva tot i que hi ha un abans i un després del Pont de la Puríssima. Abans, l’Escola Diocesana havia avançat molt bé, però a partir de llavors els casos han anat en creixement.

Pel que fa a Sant Vicenç de Castellet la situació és semblant. Segons expliquen viuen amb la incertesa, novament, de no saber què fer. 

A l’Escola Sant Vicenç hi ha, ara per ara, 8 professors de baixa per covid i dues classes de P5 amb dos positius. Segons la directora de l’escola, Yurema Montalà, els protocols del govern deixen molt que desitjar. 

La mateixa Yurema es queixa que els nous protocols dels confinaments escolar arriben abans a la premsa que a les escoles. 

Una sensació que també comparteix l’escola FEDAC, on asseguren que els confinaments seran del tot inexistents. Diuen, inclús, que estan sense efectius i en algunes classes no hi ha professors. La secretària de l’equip directiu de l’escola, Claudina Roca, assegura que és fa difícil començar les classes d’un dia per l’altra amb protocols nous. 

En general creuen que les mesures són insuficients perquè, diuen, qui queda més desprotegida és la mateixa escola.