El CLAM acull avui al vespre la xerrada de Rafael Ribó ‘La Llibertat més enllà de la legalitat’

370
Imatge Judesba. Creative Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Via_Catalana_Barcelona_Pla%C3%A7a_Catalunya_95.jpg

El Festival de Cinema Solidari de Navarcles, continua avui amb una xerrada del Síndic de Greuges i un documental sobre el genocidi de Guatemala d’Eva Vilamala. Seguirà divendres amb ‘El Gran día‘, del director de ‘Camino a la Escuela‘, Pascal Plisson i la projecció de ‘Fàtima’ que tancarà el festival diumenge.

Rafael Ribó, presentarà una conferència titulada “La llibertat més enllà de la legalitat” al Centre Cultural la Creueta, a un quart de nou del vespre. Després seguirà la projecció del documental sobre el genocidi a Guatemala, de la berguedana Eva Vilamala ‘La Verdad Bajo la Tierra. Guatemala, el genocidio silenciado‘. Una aposta de cinema de proximitat que ha fet l’organització del Festival. El director del CLAM Serafí Vallecillos, presenta a la directora del llargmetratge.

El documental de Vilamala tracta la repressió dels pobles indígenes de Guatemala que va provocar un conflicte armat entre 1960 i 1996. Van morir 200.000 persones, la majoria maies. El documental explica com s’estan desenterrant de forma literal les fosses comunes on hi ha els morts.

Segueix divendres ‘El Gran día’ del director de ‘Camino a la Escuela’, Pascal Plisson, sobre la història de quatre joves que lluiten pels seus somnis. Dissabte hi haurà l’estrena absoluta a Espanya i gairebé a Europa, segons explicava el director del Clam Serafí Vallecillos, del periodista francès François Ruffin ‘Merci Patron!”. El documental presenta la història d’una família en atur a punt de perdre la casa a conseqüència de la deslocalització de la fàbrica on treballaven, que curiosament pertany a l’home més ric de França.

‘Fàtima’, premi Cèsar al millor film del 2015, tancarà la programació del Festival. Es tracta del llargmetratge de ficció sobre una dona musulmana immigrant a França amb dues filles adolescents amb les quals manté seriosos problemes de comunicació.

Acabaran així 8 dies de cinema internacional solidari marcats sobretot pel reconeixement que va rebre Òscar Camps, català de l’any 2015, amb l’entrega del Premi Pere Casaldàliga diumenge. Recollia el guardó com a director de l’ONG Proactiva Open Arms, per la seva ajuda als refugiats al Mar Egeu. L’advocat i periodista manresà Josep Vives i Portell, expresident del Bàsquet Manresa i actual portaveu del Barça, va lliurar el premi.

El president del FICNA, entitat organitzadora del Clam, Josep Maria Carrillo va assegurar durant la cerimònia que “Proactiva Open Arms, ha plantat una bufetada a totes les institucions públiques que són les que tenen responsabilitat en aquesta tragèdia, la més gran després de la segona guerra mundial”.

Imatge Judesba. Creative Commons