Centenars de milers de musulmans celebren el Ramadà a Catalunya

163
ramadà juny 2016

A Catalunya hi ha uns 457.300 musulmans i centenars de milers de membres practicants que s’han sumat a la celebració del Ramadà des del 6 de juny. Durant uns 30 dies, fan dejú, sense menjar, ni beure ni mantenir relacions sexuals fins que es faci fosc. Un cop arriba la nit, les famílies es reuneixen i mengen plats típics com dolços o harira -sopa tradicional d’espècies- i beuen te.

És una forma que té la comunitat d’empatitzar amb la gent que passa gana i netejar el cos. El president de la comunitat Islàmica Al-Nour de Sant Fruitós de Bages, Abdul Manssauri, ens ho explica.

L’islam té 5 pilars, un n’és el dejú que el practiquen en gran majoria durant l’època de ramadà, els altres 4 són la professió de la fe, la pregària, l’almoina i el pelegrinatge a la Meca. Les dones quan tenen la regla, les embarassades o les persones malaltes no estan obligades a dejunar durant l’època de ramadà i poden recuperar els dies al llarg de l’any abans que comenci el següent ramadà. L’Abdul i el seu fill Jossam, responen així a la típica i tòpica pregunta “I no passeu molta gana durant aquests dies?”.

L’islam és la tercera religió amb més centres de culte de Catalunya, 256 (10 al Bages) per darrere de les esglésies evangèliques que en tenen 725 i els centres de culte catòlics, amb 6.701, segons dades del 2014 de la direcció general d’afers religiosos de la Generalitat.

Podeu saber-ne més amb l’entrevista al president de la comunitat Islàmica Al-Nour de Sant Fruitós de Bages, Abdul Manssauri, i el seu fill Jossam Manssauri apartir del minut 5.

Imatge. Sopar de Ramadà a casa dels Manssauri.