CCOO denuncia la precarietat laboral i la subcontractació d’ICL, arran de l’accident laboral mortal a Vilafruns

122
Una pala i un camió carregant sal a la planta d'Iberpotash a Súria. - Foto: ACN
Una pala i un camió carregant sal a la planta d'Iberpotash a Súria. - Foto: ACN

El secretari general de Comissions Obreres al Vallès Occidental i a la Catalunya Central (CCOO), Josep Rueda, denuncia que una empresa subcontracada no pot estar fent feines a les mines d’Iberpotash. Cal recordar que dijous, Pau Camps de 45 anys i veí de Manresa va perdre la vida la mina de Vilafruns, a Balsareny.

Es tracta del segon accident en poc temps després que, segons ha explicat Rueda a aquesta emissora, un home patís un accident greu a la mateixa mina, fa tot just un mes. Aquest accident no va ser mortal, però el treballador subcontractat, també per Montajes Rus, va patir una perforació del pulmó.

Josep Rueda, secretari general de Comissions Obreres a la Catalunya Central

L’empresa Iberpotash (ICL Ibèria) i els Mossos d’Esquadra mantenen una investigació oberta per aclarir els motius del sinistre. Rueda, malgrat que no ho pugui certificar, té entès que la galeria de Vilafruns, on treballava Camps, estava ja explotada i s’hi estaven fent tasques de sanejament per convertir-la en una galeria oberta.

Malgrat tot, per Rueda el moll de la fusta d’aquesta història és que ICL hauria de plantejar-se no subcontractar, així com incloure en plantilla els treballadors que es troben actualment en aquest règim laboral.

Josep Rueda, secretari general de Comissions Obreres a la Catalunya Central

Cal recordar que el darrer accident mortal que es va produir a la mina de Vilafruns va ser el 25 de novembre del 2015. Aleshores, la víctima va ser el navassenc Sergi Font Vilardell, treballador també de l’empresa Montajes Rus. Font tenia 26 anys i va morir en unes circumstàncies molt semblants a Camps, mentre feia tasques de manteniment i després de caure-li una roca de grans dimensions al damunt.