Cauen en picat les visites al monestir de Montserrat, però augmenten més d’un 50% els visitants al parc natural

308
Pla contrapicat d'un aparcament del Parc Natural de Montserrat, ple de vehicles. Imatge del 25 d'octubre del 2020 (horitzontal)

Els visitants al monestir de Montserrat han baixat un 72% entre el gener i el setembre en comparació amb el mateix període de l’any passat. Enguany s’han registrat més de 600.000 visites quan el 2019 van ser més de  2.100.000. El descens s’explica, sobretot, per la falta de turistes estrangers i grups organitzats.

Aquesta dada contrasta amb la pujada de visites al parc: els quatre eco-comptadors que hi ha als principals camins d’accés sumen un 55% d’increment en relació al 2019. S’ha passat de les 42.000 persones a les 65.000. A més, aquest diumenge, els Mossos han arribar a restringir l’accés al monestir des de Monistrol per evitat la saturació de la carretera. 

Amb tot, el gerent del Patronat de la muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, lamenta que l’augment de visitants també fa que cada cop hi hagi més deixalles a l’entorn.

Aparicio explica que es tracta d’un parc de fàcil accés i molt proper a Barcelona i que, per sort no s’hi fan bolets perquè sinó, diu, l’increment de visitants encara seria més gran. Aquest cap de setmana, veïns dels pobles més propers al massís han assegurat que la zona està massificada. És el cas del Javier, veí de Castellbell i el Vilar.

 De la seva banda, persones provinents de l’Àrea Matropolitana creuen que és d’allò més normal que hi hagi més gent als entorns naturals en el context de pandèmia actual. Escoltem al Juanjo, veí de Barcelona.

El patronat de Montserrat explica que els últims caps de setmana s’han produït més de 3 hores de cues en cotxe des de la carretera de Monistrol per accedir al monestir. A més, a l’altra carretera d’accés al recinte, la de Can Massana, moltes persones hi aparquen als vorals.