Castellnou ressegueix els passos de “Caracremada” amb l’estrena d’un documental sobre la seva vida

413
Ramon Vila 'Caracremada'
Ramon Vila 'Caracremada'

El documental, que s’estrenarà aquest dissabte 3 de juliol, està dirigit pel manresà Oriol Segon i l’ha produït l’Ajuntament de Castellnou de Bages, poble on va morir i on està enterrat. L’audiovisual anomenat “Els últims passos de Ramon Vila Capdevila” repassa la vida del maqui i el seu fatal desenllaç, abatut l’agost de 1963 en una emboscada de la Guàrdia Civil a la Creu del Perelló, masia situada al terme municipal de Castellnou. Oriol Segon, director del documental, explica com aquest recull alguns testimonis que van ser presents en aquest desenllaç. 

Entre els testimonis hi ha el de Joan Busquets, company d’en ‘Caracremada’, que recorda com es dedicava a ajudar a passar gent, perseguida pel franquisme, per la frontera amb França. D’altra banda, el fil conductor de la història és Pep Cara, historiador i membre del Centre d’estudis Josep Ester Borràs.

A tot això, el documental s’estrenarà a Castellnou, poble que celebra aquest cap de setmana unes jornades dedicades a “Caracremada”. Per Domènec Òrrit, alcalde del municipi bagenc, reivindicar la seva figura és una obligació.

A banda de l’estrena, hi haurà xerrades d’historiadors i de l’arqueòloga que va encapçalar la seva exhumació. També hi serà present el darrer maqui en vida, Joan Busquets. 

Finalment, Òrrit ha avançat que l’Ajuntament de Castellnou de Bages vol fer una ruta per l’entorn amb els llocs més destacats de la lluita dels maquis. 

A tot això, Castellnou de Bages compta, des de fa dues dècades, amb un centre d’interpretació dels maquis.