La carretera de Manresa a Santpedor és la vuitena més perillosa del país

147

La BV-4511, o carretera de Manresa, que connecta la capital del Bages amb el municipi de Santpedor passant per Pineda de Bages, s’ha colat aquest any dins el rànquing de les 10 carreteres amb més risc de patir un accident de tot Catalunya. Així ho indica un estudi fet per EuroRAP, que ha presentat el RACC, i que apunta que la carretera de Manresa hi ha una mitjana anual de 1,3 accidents mortals i greus.

A més de la BV-4511 -que és la única del Bages a la llista-, a la llista s’hi troben carreteres com la C-1415A, de Terrassa a Sentmenat -4a posició-, la la B-502 de Vilassar de Mar a Argentona -3era-, o la BP-1417, de Barcelona a Sant Cugat del Vallès, que amb una mitjana de 5 accidents mortals greus a l’any és la més perillosa de tot Catalunya.

L’ajuntament de Santpedor veu així encara més legitimada la reclamació que 3 mesos enrere l’alcalde, Xavier Codina, i la Delegada del Govern, Laura Vilagrà, van fer a la Generalitat per abordar el problema i reclamar millores. En aquesta línia, precisament, s’està avançant pel què fa al desenvolupament del carril bici que ha d’unir els dos municipis en paral·lel a la BV-4511.

EuroRAP

La xarxa analitzada per EuroRAP consisteix en 6.356 Km de carreteres (interurbanes i travesseres) que representa el 52% del total de la xarxa viària catalana (12.141 Km), que es divideix en 425 trams, on hi ha el 90% de la mobilitat total en carretera de Catalunya, i on hi passen el 74% d’accidents amb morts i ferits greus.

Per obtenir aquests resultats, però, l’anàlisi, que compte tots els accidents greus i mortals dels últims tres anys, només ha tingut en compte els trams que tenen una IMD (quantitat de vehicles que circulen cada dia per un tram) superior a 5.000 vehicles/dia; aquells trams on almenys hi ha hagut un accident amb morts o ferits greus en els últims dos anys i els que la seva longitud és superior a 5 Km. D’aquest filtratge s’obté una selecció de 213 trams (3.313 km), on té lloc el 79,3 % de la mobilitat total i el 55% dels accidents mortals i greus en carretera de tot Catalunya.