Can Jorba, els aiguamolls, o l’ajuntament, entre els 130 elements llistats al nou Catàleg de Patrimoni de Santpedor

195

Can Jorba, Cal Quatre, Cal Grandet, l’església, el Mercat, l’Ajuntament la Font de la Riera, l’Aiguamoll de la Bòbila o el Mirador de Vallbona, són alguns dels elements que formen part de la llista de fins a 130 punts d’interès històric que la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Santpedor han llistat en el nou Catàleg de Patrimoni del Poble.

Un catàleg que ha de servir per enumerar i classificar elements amb valor històric de Sanpedor, ja sigui a nivell arquitectònic, natural, arqueològic, o ambiental. La Diputació finança amb 40.000€ el projecte, que va acabar la primera fase aquesta setmana després de 4 mesos de visites amb la redacció i llistat d’aquests 130 elements. La segona fase, que s’allargarà els propers 10 mesos, serà revisar els elements i crear-ne fitxes que n’expliquin les característiques, la informació i que en defineixin els criteris de protecció. Ho explica el regidor de patrimoni Ferran Balcells.

L’última visita que van fer els 3 tècnics encarregats de la redacció del catàleg, acompanyats d’una nutrida representació de l’ajuntament, va ser a la finca de Can Jorba, del 1662. Una de les finques més grans del poble, antigament propietat de la família Llissach -la mateixa que va fundar l’escola Llissach- i que va passar a mans de la família Jorba -de magatzems Jorba de Manresa- al 1933. A dia d’avui porta 20 anys deshabitada.