Can Jorba, Cal Quatre, Cal Grandet, l’església, el Mercat, l’Ajuntament la Font de la Riera, l’Aiguamoll de la Bòbila o el Mirador de Vallbona, són alguns dels elements que formen part de la llista de fins a 130 punts d’interès històric que la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Santpedor han llistat en el nou Catàleg de Patrimoni del Poble.

Un catàleg que ha de servir per enumerar i classificar elements amb valor històric de Sanpedor, ja sigui a nivell arquitectònic, natural, arqueològic, o ambiental. La Diputació finança amb 40.000€ el projecte, que va acabar la primera fase aquesta setmana després de 4 mesos de visites amb la redacció i llistat d’aquests 130 elements. La segona fase, que s’allargarà els propers 10 mesos, serà revisar els elements i crear-ne fitxes que n’expliquin les característiques, la informació i que en defineixin els criteris de protecció. Ho explica el regidor de patrimoni Ferran Balcells.

L’última visita que van fer els 3 tècnics encarregats de la redacció del catàleg, acompanyats d’una nutrida representació de l’ajuntament, va ser a la finca de Can Jorba, del 1662. Una de les finques més grans del poble, antigament propietat de la família Llissach -la mateixa que va fundar l’escola Llissach- i que va passar a mans de la família Jorba -de magatzems Jorba de Manresa- al 1933. A dia d’avui porta 20 anys deshabitada.