La calor més intensa de setembre en les últimes dècades, també a Sant Fruitós

129

JAUME GRANDIA.- Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya: entre el dissabte 3 de setembre i el dimarts 6 de setembre, a Catalunya, la temperatura màxima ha superat els 35 ºC a bona part de l’interior i a molts sectors del prelitoral. Els 41,6 ºC de diumenge a Vinebre i els 41,5 ºC de dilluns a l’Observatori de l’Ebre a Roquetes, màximes d’enguany a Catalunya

La massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica que va començar a afectar Catalunya el dijous 1 de setembre ha provocat un episodi de temperatura excepcionalment alta en un mes de setembre, amb registres al voltant dels 40 ºC a punts de la vall de l’Ebre entre diumenge i dilluns segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Amb l’anticicló centrat a l’oest de la península Ibèrica impulsant un lleuger flux del nord i del nord-oest, en determinats moments de l’episodi la marinada ha quedat inhibida en alguns punts del litoral i prelitoral, fent que la temperatura pugés fins a valors extremadament elevats en aquests sectors. L’home del temps d’Ona Bages explica que la calor seguirà però amb temperatures una mica més baixes.

A Sant Fruitós de Bages també s’han batut records, en els darrers 20 anys la temperatura més alta en un més de setembre, foren el 34º que va marcar el termòmetre el dia 15 de setembre de 2000. Fins al dia 6 d’enguany les màximes han estat:

Dia 1 – 33º; dia 2 – 34º, dia 3 – 36º, dia 4 – 37º, dia 5 – 36º, i dia 6 35º.

La manca de pluja també és greu durant els mesos de Juny, Juliol i Agost, ha Sant Fruitós s’han recollit 64 lts./2.

Imatge. J. Grandia