Homenatge a dos cabrianesos que van estar a Mauthausen

146

Cabrianes, el poble bagenc, ha homenatjat a dos cabrianesos que van ser deportats de Mauthausen durant la Segona Guerra Mundial. Arran d’una fotografia que va aconseguir l’investigador i historiador de la URV Antonio Muñoz es va engegar la iniciativa. 

El poble bagenc tenia constància que el seu veí Joan Poch Sardà havia arribat a morir a un camp d’extermini nazi. Per a ell es volia fer un homenatge des de feia temps però al descobrir la fotografia que tenia guardada Francisco González Cuadrado i va haver de donar quan va arribar al camp d’extermini. 

L’historiador de la URV Antonio Muñoz va ser qui va recuperar la fotografia i va posar-se en contacte amb diferents persones per arribar a trobar al seu propietari. En la fotografía hi sortia la filla de González, la Paquita González Serra, de 83 anys, que va viure fins als 10 anys a Cabrianes i que està establerta a Fontromeu, a la Cerdanya. Ella també va anar a l’acte d’aquest diumenge on es va poder retrobar amb el seu poble més de 70 anys després. Allà també hi havia els veïns que van ajudar a identificar qui era aquella nena. La fotografia estava a d’Arolsen, un poble d’alemanya on s’aplega tota la informació sobre les víctimes que hi va haver durant el nazisme. Muñoz un cop va tenir la fotografia a les seves mans va anar a parar a Cabrianes i allà els veïns el van ajudar a identificar la nena de la fotografia. Tal com ha explicat  Muñoz a Ona Bages, per sort la fitxa de González deia, fins i tot, el nom del carrer on vivia. 

El seu pare era miner i es va casar amb una noia de Cabrianes, Teresa Serra Soler. Muñoz té un acord poder estudiar el material que hi ha a d’Arolsen. Allà hi ha material per tal de poder identificar a tots aquells que van ser deportats als camps nazis. 

Als arxius hi havia una setantena d’objectes de republicans espanyols, i, ara per ara, Muñoz ha localitzat una vintena de familiars. Gràcies a l’arxiu alemany, s’ha pogut saber que va néixer a Algèria, a una colònia espanyola anomenada Miliana, i que va emigrar amb la família a Sallent, on es va casar amb una noia de Cabrianes, que llavors era menor d’edat, i van tenir una filla. 

També hi constava el seu darrer domicili conegut: carretera d’Artés número 14 de Cabrianes. Ha estat a partir d’aquest fil que s’ha pogut localitzar la filla. Finalment, en l’acte d’ahir també va parlar Pol Torres. Ell va poder refer tota la trajectòria de Joan Poch a partir de les cartes que va enviar des dels camps.