Avui fa 50 anys que la biblioteca Pare Ignasi Casanovas de Santpedor va obrir al públic

137
Inauguració Biblioteca Pare Ignasi Casanovas al 1967
Inauguració Biblioteca Pare Ignasi Casanovas al 1967

REDACCIÓ | Tal dia com avui fa cinc dècades, va obrir al públic la biblioteca Pare Ignasi Casanovas, de Santpedor. O el que és el mateix, 50 anys amb les portes obertes per facilitar llibres, fer recomanacions, facilitar un lloc de treball silenciós i participar de l’activitat cultural del poble. Per celebrar-ho, la biblioteca en col·laboració amb l’Ajuntament de Santpedor han organitzat una exposició fotogràfica que repassa des de la inauguració del primer espai que ocupava la biblioteca, passant pel trasllat que es va fer a les actuals dependències fins a imatges d’activitats i personal que ha treballat o bé encara hi treballa.

Són prop de 150 imatges que es podran veure durant tot aquest mes i que mostren la comunió d’aquest servei amb els veïns de Santpedor. Els actes per commemorar els 50 anys continuaran per la Fira de sant Miquel, al setembre quan es farà una programació institucional per a celebrar aquest aniversari.

Dels baixos d’un edifici de Caixa Manresa, a un espai propi

La Biblioteca es va ubicar en un primer moment en els baixos d’un edifici de la carretera de Manresa propietat de la ja desapareguda Caixa d’Estalvis de Manresa. I de fet, en aquella primera ubicació, tenia de veïna una oficina de l’entitat bancària.

La seva inauguració va seguir un protocol institucional propi de l’època. Es va inaugurar el 7 de maig de 1967 amb la presència del president de la Diputació Provincial de Barcelona, Joaquim Buxó Dulce d’Abaigar, marquès de Castellflorite, i amb Lluís sala Coll d’alcalde. El bisbe de Vic, Ramon Masnou i Boixeda en va fer la benedicció. Però no va ser fins gairebé un mes després quan el servei es va obrir al poble, exactament el 2 de juny.

Se li va posar el nom de Pare Ignasi Casanovas, en honor del jesuïta, filòsof i historiador local que destacà sobretot pel seu estudi a la persona i l’obra de Jaume Balmes. El pas dels anys i la necessitat d’incorporar nous serveis va deixar aquell espai petit i va fer necessari plantejar-ne el trasllat.

Així, el 26 d’abril de l’any 2003 es va inaugurar el nou equipament a una altra zona del poble, nova i més allunyada del centre neuràlgic del municipi, però igualment cèntric. El nou edifici de nova planta, que conserva el mateix nom, més gran i amb un accés més agradable, aconsegueix donar resposta a una societat que demana nous productes i serveis.

Oberta al poble fomentant la lectura però també la participació

La biblioteca Pare Ignasi Casanovas, a la plaça de la Pau de Santpedor impulsa diverses activitats anualment. A banda dels diferents àmbits de lectura i estudi (infantil, adult i espai d’hemeroteca i ordinadors) s’hi suma un espai ampli i diàfan que permet organitzar exposicions ja siguin d’iniciativa de Santpedor com d’altres que fan itineràncies per diferents municipis. També aquest espai permet conferències, taules rodones i l’organització d’activitats pròpies de la biblioteca com són els clubs de lectura fàcil amb joves de l’escola Jeroni de Moragas i també els clubs de lectura de tarda i vespre que es fan amb caràcter mensual. A més, un cop al mes, en dissabte, celebren l’hora del conte per als més menuts. Igualment, la biblioteca prepara cada mes un taulell de recomanacions, sempre vinculats a l’època de l’any i participa activament de les activitats del municipi. Els mesos d’estiu, la biblioteca tanca els dissabtes.