Trista efemèride la d’avui. Tot just fa 22 anys dels incendis que van afectar amb molta violència les comarques del Bages i el Berguedà, especialment. Aquell 1994 es van declarar 60 incendis a Catalunya, 12 dels quals considerats de gran tamany. Però aquest concretament va cremar 45.000 hectàrees del Bages i del Berguedà. Un gran desastre mediambiental, que va costar la vida a 2 persones a Casserres, al Berguedà.

Aquell 4 de juliol de 1994 va començar amb temperatures tòrrides, tan és així que pels volts del migdia la temperatura era ja de 40ºC a gran part del Bages. Això juntament amb la baixíssima humitat (per sota del 10% en tot moment) i el vent de garbí que bufava entre 40 i 50kmh va fer que les flames proliferessin amb increïble força. El focus es va originar al municipi de Sant Mateu de Bages, i es va propagar a una velocitat altíssima. D’altre banda, un segon focus es va declarar a Gargallà (Berguedà), 2 línies elèctriques en mal estat vàren ser la causa d’aquesta desgràcia, amb la mala sort, a més, de coincidir en el temps. Els municipis afectats al Bages van ser: Sant Mateu de Bages, Fonollosa, Sant Joan de Vilatorrada, Callús, Súria, Castellnou de Bages, Balsareny i Navàs.

Fatídic estiu el del 1994, que també es va cobrar 3 víctimes mortals en un altre incendi a Collbató, al Baix Llobregat, aquell 4 de juliol.

Després de 5 dies sencers de lluita, el dia 8 de juliol es van donar per extingits els focs del Bages i del Berguedà. Hi va haver un desplegament de 3.000 bombers, 1.400 agents d’altres cossos de seguretat i la participació de 20.000 voluntaris.

 

Foto: Carles Ribas, font: Diari el País