Avui fa 22 anys dels devastadors incendis de la Catalunya Central

298

Trista efemèride la d’avui. Tot just fa 22 anys dels incendis que van afectar amb molta violència les comarques del Bages i el Berguedà, especialment. Aquell 1994 es van declarar 60 incendis a Catalunya, 12 dels quals considerats de gran tamany. Però aquest concretament va cremar 45.000 hectàrees del Bages i del Berguedà. Un gran desastre mediambiental, que va costar la vida a 2 persones a Casserres, al Berguedà.

Aquell 4 de juliol de 1994 va començar amb temperatures tòrrides, tan és així que pels volts del migdia la temperatura era ja de 40ºC a gran part del Bages. Això juntament amb la baixíssima humitat (per sota del 10% en tot moment) i el vent de garbí que bufava entre 40 i 50kmh va fer que les flames proliferessin amb increïble força. El focus es va originar al municipi de Sant Mateu de Bages, i es va propagar a una velocitat altíssima. D’altre banda, un segon focus es va declarar a Gargallà (Berguedà), 2 línies elèctriques en mal estat vàren ser la causa d’aquesta desgràcia, amb la mala sort, a més, de coincidir en el temps. Els municipis afectats al Bages van ser: Sant Mateu de Bages, Fonollosa, Sant Joan de Vilatorrada, Callús, Súria, Castellnou de Bages, Balsareny i Navàs.

Fatídic estiu el del 1994, que també es va cobrar 3 víctimes mortals en un altre incendi a Collbató, al Baix Llobregat, aquell 4 de juliol.

Després de 5 dies sencers de lluita, el dia 8 de juliol es van donar per extingits els focs del Bages i del Berguedà. Hi va haver un desplegament de 3.000 bombers, 1.400 agents d’altres cossos de seguretat i la participació de 20.000 voluntaris.

 

Foto: Carles Ribas, font: Diari el País