Avinyó ja disposa del Pla d’usos de Cal Verdaguer

161
Vista de la façana de Cal Verdaguer, a Avinyó
Vista de la façana de Cal Verdaguer, a Avinyó

Cal Verdaguer és una masia situada al bell mig del nucli urbà al costat de l’església de Sant Joan, constituint un dels elements patrimonials més importants de la població bagenca. 

La masia de Cal Verdaguer té, des de l’any 1989, la consideració de Bé Cultural d’Interès Local. Tot i que l’edifici es troba en un estat acceptable, l’abandonament dels espais i la falta de manteniment ha comportat un envelliment accelerat de certes parts de la masia. Això ha provocat que l’Ajuntament d’Avinyó sol·licités un estudi per avaluar el seu estat i així poder definir els passos per consolidar-lo. Al mateix temps, l’equip de govern vol que Cal Verdaguer esdevingui un nou potencial a nivell turístic, cultural i de serveis pel poble.

Amb aquest objectiu, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament d’Avinyó, ha redactat el Pla d’usos de l’edifici. Un document que ha d’ajudar a programar les futures actuacions per a la seva conservació i l’ordenació del seu entorn. L’estudi s’ha fet a partir d’una visió objectiva de les possibles activitats que permetria encabir respectant la seva essència de casa senyorial.

Cal Verdaguer és la casa pairal de la família que li va donar nom i que, al llarg dels segles, des de l’any 500, va esdevenir una gran terratinent d’Avinyó. Del conjunt en destaca especialment la façana porxada decorada amb uns esgrafiats i els cellers, de grans dimensions, que fan que aquesta casa sigui un important exponent del passat vinícola del municipi. Actualment, la major part de l’edifici es troba sense ús i únicament s’utilitza de forma ocasional com a segona residència. De manera periòdica, amb autorització de la família propietària, l’Ajuntament hi realitza activitats puntuals de caràcter festiu, cultural i turístic.