A més de les flors, el Barri Antic es transformarà en un escenari de contes i muntatges florals que ens transportaran a Alícia i el País de les Meravelles, Blancaneus, Hänsel i Gretel, Jac i la Mongetera màgica,  i el Patufet

Santpedor celebrarà aquest cap de setmana la segona fira Santpedor en flor de primavera, després que el poble entrés l’any passat a formar part -primer del Bages a fer-ho- del grup de Viles Florides. Llavors la jornada va ser un èxit de participació, que ha motivat un esforç extra per repetir i augmentar la fira de cara a l’edició d’enguany amb més espai, comerços, entitats implicades. Així com a ampliar la fira a tot el cap de setmana enlloc d’un sol dia.

Santpedor en flor és molt més que un mercat. Hi ha venda de flor però a més es pot passejar, degustar i participar. Els visitants l’any passat van valorar positivament el disseny i la decoració dels carrers. I el que trobaran aquest any és que s’han multiplicat el nombre d’espais amb ornamentacions florals. A les places de la Font i de l’Església, el local del Born i la Capella que hi havia en l’edició de l’any passat ara s’hi sumen carrers i portals del Barri Antic que a més tindran un eix comú, l’ornamentació floral basada en contes clàssics. Els visitants es podran transportar al món d’Alícia al País de les Meravelles, Blancaneus, Hänsel i Gretel, Jac i la Mongetera màgica i el Patufet. Una vintena de persones estan treballant des de fa més d’una setmana per tenir-ho tot a punt i els darrers dies es converteixen en una corredissa amb flors amunt i avall. Com ja van fer l’any passat, les ornamentacions són obra de l’entitat Santpedor Art i Creació (SAC) cada cop més implicada en el projecte i que belluga un grup de voluntaris.

Joan Ferrer, membre del SAC, ha explicat què preparen des de l’entitat de cara a la fira i el què significa aquest esdeveniment de primavera:

 

El SAC és una de les entitats que des de fa uns mesos tenen un espai propi a les noves instal·lacions de La Nau, un factor que ha suposat un punt d’inflexió per a l’entitat; cada cop més implicada i participativa en els esdeveniments i activitats del poble. Ho ha explicat el mateix Joan Ferrer:

 

La fira de Santpedor en flor compta amb dues floristes que coordinen un segon equip que vetllarà per l’ornamentació de molts dels espais relacionats amb els contes, la Montse Baraldés i Montserrat Cambero.

A més de les ornamentacions florals, Santpedor en flor proposa activitats participatives: dibuixar una mandala col·lectiva, una nit de contes, passejades per l’entorn natural del poble i fins i tot tocar el piano de cua que durant tot el dissabte estarà a disposició de qui tingui ganes de compartir una estona de música amb els visitants.

Els espais de Santpedor en flor

Tot seguit us fem un repàs del que podreu trobar als diferents espais de la fira:

 1. Plaça Gran

Mercat de la flor, llibres artesans i essències florals

(Dissabte de 10 a 14h i de 17 a 19h i diumenge de 10 a 14h)

Mandala col·lectiva

(Diumenge matí, a partir de les 10h)

 1. Cal Paraire

Tanitart – Dansa en Flor. Projecció de fotografia i dansa

(Dissabte i diumenge)

 1. Capella de Sant Andreu i Museu

Exposició de bonsais i ikebanes. Reparació de bonsais

(Dissabte i diumenge)

Taller xerrada de bonsais amb Bonsai Natura

(Dissabte a les 18h al Museu)

 1. Portals i carrers:
  1. Cal Quatre – Alícia al País de les Meravelles
  2. Cal Valeri – Jac i la Mongetera màgica
  3. Portal de Berga – Blancaneus
  4. Mercat del Born/carrer Santa Maria – Hänsel i Gretel
  5. Carrer Cobert: Patufet
 2. Mercat del Born

Degustacions i tapes florals amb restaurants i cellers del poble

 1. Plaça del Born

Mostra de l’escola de música (Dissabte a les 12h) i escenari obert amb piano de cua. Veniu a tocar per a nosaltres!

 1. Places: Església i Font

Instal·lacions florals a càrrec del SAC i col·laboradors

Les activitats paral·leles

Una de les accions que es van fer l’any passat és obrir la Font de les escales, al subsòl de Santpedor perquè durant la fira es pugui visitar. En aquesta edició es podrà visitar els dos dies de la fira, dissabte tot el dia i diumenge a la tarda. Però cal inscriure’s prèviament a l’Ajuntament perquè els grups per visitar la font seran tancats a dotze persones que accediran a aquest espai cada mitja hora.

També dissabte al matí, es farà l’itinerari “Camins de flors”,  una caminada floral botànica per l’entorn del poble organitzada pel 2×2. La sortida es farà des del camp de futbol vell a les 9 i comptarà amb un botànic que ajudarà a conèixer les varietats florals de Santpedor.

El mateix dissabte al vespre es podrà viure una “Nit de contes”. Es tracta d’un Itinerari de lectura de contes dramatitzats amb Mireia Cirera. L’inici de l’itinerari serà al Born, a les 22h i es preveu que duri una hora i mitja.

Finalment, el Santpedor Art i Creació (SAC) ha organitzat per a diumenge al matí una trobada de dibuixants ‘scketchers’ a Santpedor. El grup es trobarà a les 10h davant la portar de la Nau i passejaran pel centre de Santpedor fins ben entrat el migdia.