La papallona del boix s’ha detectat a Sallent com una gran plaga. L’espècie Cydalima perspectalis, és procedent del sud-est asiàtic i ara també està a Sallent.
La seva presència s’ha pogut detectar durant aquesta setmana i els seus efectes són bastant visibles, ja que es menja les fulles i de vegades produeix la mort de plantes.
Aquesta afectació s’afegeix als habituals atacs de fongs a les arrels. Hi ha diversos tractaments, segons l’estadi de la plaga i l’afectació. Per atrapar-les es pot fer amb trampes amb feromones, per combatre els ous s’hi posa oli de parafina.
L’espècie exòtica procedent del sud-est asiàtic que va ser detectada per primera vegada a Europa l’any 2007, concretament a Alemanya i, anys més tard, al 2014, a Catalunya.
Des d’aleshores, aquesta papallona s’ha anat estenent per les comarques veïnes i també se l’ha detectat a altres comarques. La principal problemàtica associada a aquesta plaga està en el fet que l’eruga ataca el boix, que és un arbust abundant i estès en els boscos catalans i, alhora, molt present a parcs i jardins, públics i particulars. L’eruga s’alimenta del boix durant el seu desenvolupament, i provoca una defoliació extrema que danya la planta. Si aquestes defoliacions són contínues, acaben debilitant la planta fins a provocar-li la mort. L’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta explica que només es pot esperar que la mateixa espècie emigri.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) està duent a terme una campanya divulgativa per informar els ajuntaments, el sector de la jardineria i els vivers de les mesures per lluitar contra aquesta plaga.
Fotografia: Jaume Riu