REDACCIÓ | Les assemblees d’Arran de la comarca del Bages (Manresa, Navàs i Sallent) han realitzat una pintada de grans dimensions al runam salí de la Botjosa en motiu del dia mundial de l’aigua (22 de març). L’objectiu de l’acció és denunciar que “ICL-Iberpotash és reponsable directe de la contaminació de rius i aqüífers de la comarca del Bages”, així com que “els costos de la contaminació que exerceixen els paguem el conjunt de la població amb els nostres impostos”, tal i com denuncia l’associació EcoConcern en un informe.

El col·lectiu també critica la “permissivitat dels governs locals i supralocals”, que li permeten malmetre greument el medi ambient. En aquesta línia, consideren que “ningú s’ha d’agenollar davant d’Iberpotash”, i que “l’empresa no pot utilitzar el xantatge de la deslocalització que tant utilitzen les empreses transnacionals”. Així mateix, des d’Arran aposten per “tenir una actitud bel·ligerant amb l’empresa si no emprèn mesures urgents que reverteixin la situació” i creuen necessari valorar la possibilitat d’expropiar-la i gestionar-la públicament. Consideren, a més, que “és una vergonya que els seus directius i accionistes s’embutxaquin beneficis milionaris, quan aquests recursos s’haurien de destinar a millorar les condicions laborals de les persones que treballen a la mina, així com a revertir el mal que estan fent a la natura”.

Finalment, també critiquen els llaços de l’empresa amb l’exèrcit israelià, que consideren “un exèrcit d’ocupació que ha comès autèntiques massacres contra la població palestina”. “Un exèrcit i un govern”, asseguren, “que haurien de ser condemnats per crims contra la humanitat”.